x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germanul care vrea să cucerească Grecia la alegerile europene

Germanul care vrea să cucerească Grecia la alegerile europene

de Istvan Deak    |    09 Apr 2014   •   21:18
Germanul care vrea să cucerească Grecia la alegerile europene

Sătul să vadă cum “cura de austeritate” a “Europei lui Merkel şi Barroso” pune în genunchi grecii, deputatul european german Jorgo Chatzimarkakis a trântit uşa în nas Germaniei şi s-a lansat în cursa pentru europene în ţara strămoşilor săi.

“Pacientului i-a fost prescris un tratament greşit şi acum îi imputăm problemele”, susţine Jorgo Chatzimarkakis, care denunţă cu tărie “planurile de ajutorare” europene acordate Greciei de patru ani încoace şi care au dus la asfixierea populaţiei în numele unei “doctrine” de economii bugetare “dictate de Berlin”.

“Întotdeauna am avut două suflete în mine. Dar mă calcă pe nervi că sufletul meu german este încărcat de atâta ruşine acum”, se destăinuie el presei occidentale.

Fiul unui grec plecat din însorita Cretă spre întunecoasele mine din bazinul Ruhr în anii 60, Jorgo Chatzimarkakis a crescut la Duisburg, a studiat la Bonn şi a făcut carieră în cadrul FDP, în landul Saar. “A venit vremea să fac ceea ce mi-am dorit întotdeauna, de copil, anume să mă mut în Grecia”, mărturiseşte.

Ales în Parlamentul European de zece ani, el şi-a predat carnetul de membru al Partidului Liberal (FDP), partenerul de coaliţie al cancelarului Angela Merkel în cel de-al doilea Guvern (2009-2013).

La 25 mai, se va prezenta pe lista Cetăţenilor Europeni Greci, un partid pe care l-a fondat la sfârşitul lui ianuarie la Atena, în vederea scrutinului european şi care vrea să-i reconcilieze pe greci cu valorile glorioşilor strămoşi antici.

Disensiunile sale cu FDP, deşi a aparţinut conducerii federale până în 2011, nu datează de ieri. Divergenţe profunde au apărut o dată cu izbucnirea crizei în Grecia, începând din 2008 şi mai ales după 2010, întărite de atitudinea unei Germanii deseori dure la adresa “elevului mai slab” din sudul Europei.

Jorgo Chatzimarkakis a încercat să-şi facă auzită vocea şi a lansat ideea unui plan Marshall pentru Grecia. I s-a răspuns cu scrâşnete de dinţi, chiar în interiorul partidului. “Doar n-o să lăsăm se ne dicteze politica nişte ciobani cretani”, a lansat fostul ministru FDP al Economiei, Rainer Bruderle.

Chiar dacă tensiunile dintre Berlin şi Atena s-au mai estompat, alesul european continuă să denunţe actuala funcţionare a Uniunii Europene. “Vrem să terminăm cu Europa lui Merkel şi Barroso”, un ghiveci constituţional în care deciziile sunt luate de creditorii Troicii (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) şi nu într-un cadru democratic”, pledează el.

El acuză Troica de faptul că este obsedată de o redresare a bugetului elen, fără să se preocupe de şomajul care afectează peste 60% dintre tineri. “Două treimi dintre tinerii de sub 25 de ani sunt asimilaţi deşeurilor societăţii. Este halucinant în Europa!”, se indignează el.

Prin noua sa formaţiune, Jorgo Chatzimarkakis vrea să recicleze anumite valori ale Greciei antice. “Aşa, Grecia va putea deveni un model de societate care să nu fie atrasă de bani şi de câştiguri”, spune el.

Prezentat de un cotidian regional grec drept “oglinda Greciei în opinia publică germană”, acest bărbat elegant rămâne, totuşi, destul de puţin cunoscut majorităţii grecilor. În Germania, unii dau asigurări că oricum cariera sa politică era terminată, mai ales din cauza unui scandal de plagiat referitor la teza sa de doctorat.

Cu ocazia unei prezentări a partidului său, în Grecia, susţinătorii săi i-au dedicat o mantinada, melodie tradiţională greacă:”Germania ne numeşte 'ţară de puturoşi', dar unii ne apără cu pasiune. Jorgo Chatzimarkakis, pasărea mea în exil, Grecia se îneacă, iar tu eşti barca sa”...

Până una, alta, peste două zile este aşteptată la Atena doamna Merkel. Iar vizita este prefaţată de o mişcare grevistă care a cuprins toată ţara, miercuri. Peste 200.000 de persoane în total, potrivit poliţiei, au participat la manifestaţii organizate la Atena şi Salonic, la chemarea celor două principale centrale sindicale, GSEE şi Adedy.

×