x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întreaga mass-media din Grecia a intrat în grevă ca urmare a închiderii posturilor publice de radio şi televiziune

Întreaga mass-media din Grecia a intrat în grevă ca urmare a închiderii posturilor publice de radio şi televiziune

12 Iun 2013   •   09:56
Întreaga mass-media din Grecia a intrat în grevă ca urmare a închiderii posturilor publice de radio şi televiziune

Sindicatele jurnaliştilor eleni au declanşat miercuri, începând cu ora locală 06h00, o grevă de protest de 24 de ore în toate mijloacele de informare în masă, în semn de protest faţă de închiderea posturilor publice de radioteleviziune ERT, relatează agenţia rusă de presă RIA Novosti, citată de Agerpres.

Marţi, un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena a declarat că televiziunea de stat se închide 'din cauza lipsei de transparenţă şi a cheltuielilor fără măsură', urmând ca cei 2.600 de angajaţi să fie concediaţi.

În locul ERT, guvernul intenţionează să creeze o nouă Radioteleviziune publică. Două din cele trei partide din coaliţia de guvernământ (PASOK şi DIMAR), precum şi opoziţia au respins o astfel de iniţiativă.

Executivul grec îi acuzase anterior pe jurnaliştii de la televiziunea publică de sabotaj din cauza criticilor la adresa politicilor sale în perioada de criză şi a grevelor declanşate în timpul unor vizite de stat importante.

'În urma arbitrarului, obscurantismului şi a deciziei barbare a guvernului tripartit de a pune lacătul pe ERT, conducerea sindicatelor - Federaţia panelenă a Uniunii redactorilor POESY, Federaţia panelenă de Radio şi Televiziune POSPERT şi Federaţia panelenă a angajaţilor din presa scrisă POEPTYM - a decis să declanşeze o grevă a jurnaliştilor, angajaţilor tehnici şi administratorilor din întreaga mass-media din Grecia cu o durată de 24 de ore', se afirmă într-un comunicat al sindicatelor din media elenă, citat de RIA Novosti.

Astfel, greva tuturor media private, inclusiv agenţia de presă ANA-MPA şi Secretariatul general pentru presă (fostul Minister al presei), a început miercuri, la ora locală 06H00. Greva în toată presa tipărită, ziare şi reviste, va începe joi, la aceeaşi oră, şi se pare tot pe o durată de 24 de ore.

De la grevă au fost exceptate mass-media care prezintă protestul angajaţilor din ERT. Jurnaliştii eleni ameninţă guvernul că greva angajaţilor din mass-media va înceta numai atunci când guvernul va renunţa la deciziile arbitrare, menite să reducă media la tăcere, după cum au anunţat sindicatele.

Jurnaliştii au făcut apel la întreaga breaslă şi la susţinătorii lor să se adune, la ora locală 12:00, la un miting în faţa sediului ERT.


×