x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înviere în direct a jurnalistului Arkadi Babcenko

Înviere în direct a jurnalistului Arkadi Babcenko

de Şerban Mihăilă    |    31 Mai 2018   •   09:24
Înviere în direct a jurnalistului Arkadi Babcenko

După ce fusese „ucis” atât de autoritățile ucrainene, cât și de  întreaga presă internațională, jurnalistul rus Arkadi Babcenko, despre care se anunţase marți că ar fi fost executat la Kiev, a înviat după numai o zi, apărând într-o conferință de presă în timpul căreia a explicat că „asasinarea” sa a fost înscenată pentru dejucarea unui complot organizat de serviciile secrete de la Moscova. Babcenko este unul dintre criticii înverșunați ai Kremlinului. Vasil Hriţak, directorul Serviciului ucrainean de securitate (SBU), a uimit ieri întreaga lume, afirmând că Babcenko este în viaţă. El a explicat că înscenarea „asasinatului” a fost făcută pentru depistarea unor agenţi ruşi care intenţionau să comită crima. Şeful SBU a menţionat că pentru asasinarea jurnalistului „serviciile speciale ruse au racolat un cetăţean ucrainean”. Acesta ar fi primit sarcina de a găsi, contra cost, persoane care să comită, pe lângă asasinarea lui Babcenko, atacuri teroriste cu numeroase victime. La rândul lui, de la sediul SBU, jurnalistul le-a mulţumit autorităţilor ucrainene că i-au salvat viaţa. Babcenko fusese avertizat cu privire la pregătirea unui asasinat la comandă la adresa sa acum o lună şi a spus că pentru viaţa sa s-au plătit 40.000 de dolari. El a mai explicat că individul care intenţiona să îl asasineze a fost arestat în cadrul unei operaţiuni a serviciilor secrete ucrainene. În cursul aceleiași zile, premierul ucrainean, Volodimir Groisman, acuza Rusia că se află în spatele execuției cunoscutului jurnalist de opoziție rus, Arkadi Babcenko, „ucis” în fața apartamentului său din Kiev, unde se refugiase de mai puțin de un an, de teama de a nu fi asasinat. De cealaltă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, respingea ferm acuzațiile Ucrainei, afirmând că acestea fac parte dintr-o campanie dusă împotriva Rusiei.

„Executat” de presa internațională

Toate agențiile internaționale de presă anunțau, ieri după-amiază, că Babcenko, în vârstă de 41 de ani, fusese găsit într-o baltă de sânge, în fața blocului său din Kiev și a murit câteva minute mai târziu, în ambulanță. Cu câteva ore înainte de a fi „ucis”, Babcenko scrisese pe Facebook că, în urmă cu patru ani, se născuse pentru a doua oară, deoarece, în ultimul moment, nu a mai fost luat într-un elicopter militar ucrainean, care a zburat într-o zonă de război din estul Ucrainei și a fost doborât de rebelii pro-ruși. La 18 ani, în timp ce studia Dreptul la Moscova, el a fost înrolat în armata rusă și s-a aflat în serviciul militar în timpul războaielor din Cecenia, între 1994 și 2000. Apoi, a devenit jurnalist. Opozant extrem de vocal al Kremlinului, Babcenko, fost corespondent de război,  a criticat vehement operațiunile militare „agresive” ale Rusiei în estul Ucrainei și în Siria. Jurnalistul a primit amenințări cu moartea și, de teamă că va fi asasinat, s-a mutat din Rusia la Praga și, mai târziu, la Kiev.

Arkadi Bacenko părea al doilea caz de asasinare a unui jurnalist rus care locuieşte la Kiev, în mai puţin de doi ani. În 20 iulie 2016, ruso-belarusul Pavel Şeremet, un critic al Kremlinului, a murit în explozia unei bombe plasate sub maşina sa. Cazul a rămas până acum neelucidat.

Vreau să transmit că îmi pare rău pentru toţi cei care au suferit din cauza anunţului morţii mele. Eu am fost nevoit să îmi înmormântez de multe ori prieteni sau colegi".

Arkadi Babcenko, la sediul SBU

 

×
Subiecte în articol: Arkadi Babcenko inscenare moarte