x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irlandezul acuzat că a ucis-o pe Mărioara Rostaş, omorâtă pentru că a refuzat să se prostitueze, a fost găsit nevinovat

Irlandezul acuzat că a ucis-o pe Mărioara Rostaş, omorâtă pentru că a refuzat să se prostitueze, a fost găsit nevinovat

de Agerpres    |    01 Aug 2014   •   10:40
Irlandezul acuzat că a ucis-o pe Mărioara Rostaş, omorâtă pentru că a refuzat să se prostitueze, a fost găsit nevinovat

Irlandezul Alan Wilson, acuzat că ar fi ucis-o pe tânăra româncă de etnie romă Mărioara Rostaş în urmă cu şase ani, a fost găsit nevinovat de un juriu în urma procesului desfăşurat la Tribunalul penal central, relatează The Irish Times.

Wilson, în vârstă de 35 de ani, a pledat nevinovat la acuzaţia că ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani pe 7 sau 8 ianuarie 2008.

În timpul procesului care a durat cinci săptămâni, victima a fost prezentată ca fiind de etnie romă şi având o condiţie foarte modestă în ţara sa de origine, România. La 6 ianuarie 2008, familia sa cerşea la o intersecţie, iar fratele ei mai mic, Dumitru, a depus mărturie că a văzut-o vorbind cu un bărbat aflat într-o maşină în jurul orei 14:00. Acest bărbat i-a spus băiatului pe atunci în vârstă de 13 ani că o va duce pe Mărioara până la un fast-food pentru a-i da mâncare. Potrivit fratelui ei, familia nu a mai văzut-o de atunci.

El susţine însă că sora lui l-a sunat în România a doua zi şi a cerut cu insistenţă ca tatăl ei să se ducă să o ia.

După dispariţia fetei a început o investigaţie, dar nu au existat evoluţii semnificative timp de luni de zile. În timpul investigaţiei s-au făcut cercetări şi la locuinţa surorii lui Wilson, Maxine Wilson, şi a partenerului său, Fergus O'Hanlon, care era prieten cu acesta la momentul respectiv. Deşi casa fusese incendiată în februarie acelaşi an, în pereţi s-au găsit gloanţe şi găuri provocate de gloanţe.

Dumitru Rostaş a identificat autoturismul Ford Mondeo în care a văzut-o ultima dată pe sora sa. Alan Wilson a recunoscut că maşina îi aparţine, însă neagă că ar fi condus-o la momentul dispariţiei româncei de 18 ani.

Wilson şi O'Hanlon au fost arestaţi în octombrie 2088 şi interogaţi, dar ancheta nu a progresat semnificativ până spre finalul lui 2011. Atunci, fiind interogat în legătură cu o altă infracţiune, O'Hanlon ar fi oferit poliţiştilor informaţii în legătură cu cazul Mărioarei Rostaş.

În ianuarie 2012, bărbatul i-a condus pe poliţişti la Kippure, o regiune muntoasă în care aceştia au găsit trupul neînsufleţit al adolescentei într-un mormânt puţin adânc. Cadavrul, înfăşurat în plastic legat cu bandă adezivă, prezenta patru plăgi împuşcate, despre care s-a stabilit că au reprezentat cauza morţii.

O'Hanlon a intrat în programul de protecţie a martorilor, i s-a acordat imunitate în acest caz şi a devenit principalul martor al acuzării în procesul împotriva lui Alan Wilson. El a depus mărturie în instanţă că pe 8 ianurei 2002 l-a ajutat pe Wilson să îngroape cadavrul şi că a curăţat sângele de la locuinţa sa.

Avocatul apărării a afirmat în instanţă că martorul apărării a comis un sperjur 'de toată frumuseţea', în timp ce procurorii au replicat că într-un astfel de caz nu ar fi putut obţine informaţii de la un 'băiat de altar'.

Judecătorul de caz i-a avertizat pe juraţi că ar fi periculos să-l condamne pe acuzat în baza unor dovezi neconfirmate. Juriul a deliberat timp de aproape trei ore, iar apoi l-a declarat pe Alan Wilson nevinovat, mai scrie The Irish Times.


×