x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia își face Armata turnătorilor de vecini fără mască!

Italia își face Armata turnătorilor de vecini fără mască!

de Şerban Mihăilă    |    26 Mai 2020   •   08:30
Italia își face Armata turnătorilor de vecini fără mască!
Sursa foto: Hepta

Guvernul italian recrutează o armată de informatori, care vor avea sarcina să-și spioneze vecinii și pe oricine nu respectă normele impuse pentru combaterea noului coronavirus. Executivul de la Roma a anunțat că angajează 60.000 de „asistenți civici”, voluntari, care vor raporta autorităților cine nu poartă mască și nu respectă măsurile de distanțare socială. „Delatorii” autorizați, care vor acționa incognito, vor veni în sprijinul agenților de securitate, îmbrăcați în uniforme.

 

Cetățenii fără locuri de muncă, în special cei care primesc ajutoare sociale și de șomaj, vor fi înrolați în această armată de informatori, a anunțat presa italiană, citată de site-ul „Breitbart”. „Turnătorii” în civil care au fost recrutați până acum au primit ordinul de a observa toate încălcările normelor de siguranță contra COVID-19 impuse de stat și de a-i denunța pe cei care le comit.

În opinia oficialităților de la Roma, noile măsuri îi vor descuraja pe cetățenii care sunt tentați să nu respecte măsurile de distanțare socială doar pentru că nu văd în jur polițiști în uniformă. Desfășurarea armatei de „asistenți civici” amintește de măsurile adoptate de o serie de primari italieni, în timpul primei faze de „închidere” a țării devastate de virusul provenit din China.

Primarul Romei, Virginia Raggi, a pus la dispoziția cetățenilor un site special, în care aceștia puteau să-și denunțe vecinii, dacă îi vedeau că încalcă regulile de izolare. Această măsură a fost întâmpinată cu critici virulente, Raggi fiind acuzată că adoptă tactici tipice unei perioade întunecate din istoria țării, atunci când la putere se aflau fasciștii.

Noua măsură a fost anunțată duminică, într-o declarație comună semnată de ministrul pentru Afaceri Regionale și Autonomie, Francesco Boccia, și de primarul orașului Bari, Antonio Decaro, care este și președintele Asociației Naționale a Municipalităților din Italia. Decaro a devenit notoriu la nivel național, după difuzarea unui clip video ajuns viral, în care primarul îi hărțuia personal pe stradă pe cetățeni, în timpul primei faze de „închidere” a Italiei, amintește „Breitbart”. Pe lângă amenințările cu poliția, Decaro a putut fi auzit cum le striga oamenilor că el este șeful și ei trebuie să se reîntoarcă în locuințele lor fără întârziere.

 

Autoritățile nu pot struni cetățenii

Declarația comună menționează dificultățile prin care trec autoritățile pentru a-i determina pe cetățeni să respecte normele de distanțare și de protecție, într-un moment în care oamenii nu mai sunt consemnați în locuințele lor, dar nu pot merge nici în restaurante, nici în magazine, cu excepția celor alimentare, „Intrăm treptat într-o nouă normalitate, cu reluarea progresivă a activităților productive și cetățeni care repopulează orașele pe zi ce trece”, arată textul declarației.

În aceste condiții, municipalitățile „vor putea profita de contribuția «asistenților civili» pentru impunerea tuturor măsurilor adoptate în vederea contracarării și stopării răspândirii virusului, începând cu distanțarea socială”, mai precizează comunicatul. Autoritățile speră ca, până la sfârșitul săptămânii viitoare, noua armată de informatori să-și înceapă activitatea. Între timp, spun criticii, Mussolini râde pe înfundate din mormânt.

 

A sosit momentul să-i recrutăm pe toți acei cetățeni care vor să-și ajute țara, demonstrând un măreț simț civic!

Autoritățile italiene

 

×