x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jumătate din flota aeriană antinucleară a Statelor Unite, distrusă de o tornadă

Jumătate din flota aeriană antinucleară a Statelor Unite, distrusă de o tornadă

de Şerban Mihăilă    |    26 Iun 2017   •   09:00
Jumătate din flota aeriană antinucleară a Statelor Unite, distrusă de o tornadă
Sursa foto: TanJingHeng

Două din cele patru avioane speciale de tip E4-B Boeing 747 denumite „Apocalipsa” și proiectate să devină centre de comandă în cazul unui atac nuclear asupra SUA au fost avariate serios de o tornadă, apărută de nicăieri în statul Nebraska. Aceste aparate de zbor sunt considerate fortărețe zburătoare, având o autonomie de zbor de câteva zile și fiind proiectate să reziste la explozii nucleare. 

Construite în anii ’70, în perioada Războiului Rece, cele patru aparate de zbor cunoscute sub denumirea de „Apocalipsa” au fost proiectate drept centre de comandă pentru președintele Statelor Unite și secretarul american al Apărării, în cazul unui atac nuclear împotriva SUA. Avioanele au fost concepute pentru a asigura conducerii de la Washington o platformă mobilă de comandă greu de localizat în cazul unui război nuclear în desfășurare, de pe care să poată fi dat ordinul unui contraatac nuclear și să poată fi coordonată declanșarea acestuia. Un atac nuclear american poate fi autorizat, simultan, de președintele SUA și secretarul Apărării.  Ca structură, aparatele de zbor sunt avioane de transport de persoane de tip Boeing 747–200, transformate însă în fortărețe zburătoare. Acestea pot rămâne în aer timp de mai multe zile și sunt protejate contra căldurii și undelor electromagnetice provocate de o explozie nucleară. Avioanele dispun de un sistem avansat de comunicații prin satelit, pentru a rămâne în contact cu întreaga lume, permițând, de asemenea, menținerea legăturii cu submarinele și instalațiile militare nucleare americane de pretutindeni. Mai mult, unul dintre aceste avioane este menținut la sol cu motoarele turate, 24 de ore pe zi, atunci când președintele SUA se află pe teritoriul american, pentru ca, în eventualitatea apariției unei situații de urgență, să poată decola imediat.


Furtuna, mai tare ca „Apocalipsa”


Citat de „Daily Mail”, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene americane, Pat Ryder, s-a limitat să recunoască, la sfârșitul săptămânii trecute, că două dintre avioanele „Apocalipsa”, staționate la baza aeriană „Nebraska Offutt”, „au fost avariate de o furtună” apărută de nicăieri. Cozile avioanelor au fost expuse vântului puternic, deși o parte din corpul acestora se afla în hangarele special amenajate. Ryder nu a precizat pagubele provocate fiecărui avion în parte și nici perioada care va trece până la repunerea lor în funcțiune. 


Un alt purtător de cuvânt al aviației a spus că, neluând în calcul distrugerea avioanelor, furtuna a provocat pagube estimate între șapte și 10 milioane de dolari la baza aerienă din Nebraska. În plus, alte șapte avioane de recunoaștere au suferit pagube minore. Prețul unui E4-B Boeing 747 este estimat la 250 milioane de dolari. 


Nu este însă foarte clar care este impactul acestui incident asupra planului național de apărare nucleară al SUA. Potrivit unor experți militari citați de „Daily Mail”, celelalte două aparate de zbor ar fi capabile, foarte probabil, să ofere centrele de comandă necesare în caz de război, oferind astfel Casei Albe și Pentagonului o alternativă. Aparatele de zbor „Apocalipsa” sunt folosite, de asemenea, la vizitele externe curente ale secretarului american al Apărării. 
 

×