x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnalist rus, arestat după ce a demascat fraudarea alegerilor pentru Dumă

Jurnalist rus, arestat după ce a demascat fraudarea alegerilor pentru Dumă

de Şerban Mihăilă    |    29 Sep 2016   •   10:10
Jurnalist rus, arestat după ce a demascat fraudarea alegerilor pentru Dumă

Kremlinul a jucat murdar pentru preluarea controlului total asupra Parlamentul. Nimeni nu mai crede în corectitudinea procesului electoral

Un cunoscut jurnalist rus, care a demascat o metodă de fraudare a voturilor în timpul alegerilor parlamentare din Rusia, a fost arestat pentru „presupusă escrocherie electorală”, scrie „The Independent”. El urma să apară ieri în fața unui complet de judecată din Sankt Petersburg, fiind acuzat de „obținere ilegală de buletine de vot”.

Corespondent al site-ului independent de știri „Fontanka”, Denis Korotkov și-a documentat sub acoperire articolul despre fraudarea alegerilor pentru Dumă, din 18 septembrie, fiind plimbat de jur împrejurul orașului Sankt Petersburg, alături de alți cetățeni, pentru a-și exprima votul de mai multe ori. El a primit un ecuson din partea unor oficialități electorale, care l-au transportat apoi la câteva centre de votare pentru a-și exprima sufragiul în favoarea anumitor candidați. Această practică plătită, cunoscută drept metoda „caruselului”, a fost semnalată în repetate rânduri în alegerile din Rusia, provocând îngrijorarea observatorilor din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). După ce a primit patru buletine de vot, Korotkov și-a dezvăluit identitatea și a fost reținut de poliție. El a fost acuzat de „obținere ilegală de buletine de vot”, fiind pasibil de o pedeapsă de până la 3.000 de ruble (36 de lire sterline), susțin surse locale, citate de „The Independent”. Denis Korotkov a câștigat, în 2015, premiul „Condeiul de Aur”, acordat de Uniunea Jurnaliștilor din Rusia, după ce a publicat o anchetă despre modul în care sunt angajați voluntarii ruși plecați să lupte în Siria.

Apeluri internaționale

Comitetul pentru Protejarea Jurnaliștilor (CPJ), organizație neguvernamentală cu sediul la New York, a solicitat eliberarea imediată a jurnalistului. „Cerem autorităților din Sankt Petersburg să renunțe la toate acuzațiile formulate împotriva lui Denis Korotkov și să-i permită acestuia să-și continue munca fără teama de a fi hărțuit”, a declarat Nina Ognianova, coordonatoarea programelor CPJ pentru Europa și Asia Centrală. „Procurorii ar trebui să ancheteze neregulile electorale observate de Korotkov și nu să-l judece pe acesta”, a adăugat ea, citată de „The Independent”.

Organizația independentă rusă GOLOS, care monitorizează alegerile din Rusia, a semnalat numeroase nereguli în alegerile din 18 septembrie, în timpul cărora au fost utilizate toate metodele cunoscute de fraudare. Au fost deschise peste 30 de anchete penale, iar voturile din nouă secții electorale au fost anulate.

Alegerile pentru Duma de Stat (Camera Inferioară a Parlamentului rus) s-au încheiat cu o victorie zdrobitoare a partidului pro-Kremlin „Rusia Unită”, care a obținut 343 dintre cele 450 de locuri disponibile. Cu peste două treimi din deputați, Kremlinul va deține acum un control fără precedent asupra Dumei și va putea impune mult mai ușor modificări ale Constituției. În urma acestui rezultat, Putin se poate pregăti liniștit pentru un al patrulea mandat prezidențial.

 

 

 

 

 

×