x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liber la organisme modificate genetic, din 2015?

Liber la organisme modificate genetic, din 2015?

02 Sep 2014   •   18:12
Liber la organisme modificate genetic, din 2015?

Regulile UE privind cultivarea organismelor modificate genetic sunt printre cele mai stricte. Culturile OMG sunt aprobate numai după o evaluare în detaliu a riscurilor. Cu toate acestea, ca urmare a cererii unor state membre de a avea mai multe posibilităţi pentru restricţionarea culturilor OMG pe propriile teritorii, Comisia Europeană a propus modificări la regulile UE. La 3 septembrie, deputaţii europeni de la comisia pentru Mediu vor discuta poziţia Consiliului, informează site-ul Parlamentului European.

Culturile OMG sunt permise în UE, dar numai după ce au fost autorizate la nivel UE, în urma unei evaluări stricte a riscurilor. Evaluarea este realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară. După autorizare, ţările UE pot interzice individual cultivarea unui produs OMG pe teritoriul lor, dar sunt nevoite să justifice această decizie, arătând că planta poate dăuna oamenilor şi mediului.

În momentul de faţă numai o cultură OMG este permisă în UE: porumbul MON 810 de la Monsanto – rezistent la insecte. Unele ţări, precum Austria, Bulgaria, Grecia, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg şi Polonia, au adoptat o clauză de salvgardare pentru a interzice această cultură pe teritoriile lor.

Unele state membre au cerut mai multă libertate şi flexibilitate în a restricţiona şi interzice cultivarea OMG-urilor pe teritoriile lor. Comisia a propus modificări la regulile actuale. Acestea sunt în momentul de faţă dezbătute la Consiliu şi Parlament.

În 2011, deputaţii europeni au adoptat o opinie pozitivă în prima lectură cu modificări. După mai mulţi ani, la 12 iunie 2014, Consiliul a ajuns la un acord politic ce va permite co-legislatorilor să continue discuţiile în a doua lectură, pentru a se ajunge la un text comun. Se estimează că propunerea va fi adoptată în 2015. (I.D)

×
Subiecte în articol: organisme modificate genetic