x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul german al Integrării: Românii nu ştiu să absoarbă fonduri europene, daţi-ne nouă banii!

Ministrul german al Integrării: Românii nu ştiu să absoarbă fonduri europene, daţi-ne nouă banii!

de Istvan Deak    |    04 Mar 2014   •   18:10
Ministrul german al Integrării: Românii nu ştiu să absoarbă fonduri europene, daţi-ne nouă banii!

Pentru integrarea imigranţilor din sud-estul Europei, Guvernul regional din Nordrhein-Westfalia (NRW) vrea să deturneze spre Germania fondurile prevăzute pentru România şi Bulgaria în valoare de sute de milioane de euro. “România şi Bulgaria nu au absorbit fonduri europene sociale de 600 de milioane de euro. Aceşti bani sunt prevăzuţi pentru sprijinirea minorităţilor precum cea rromă. Tocmai pentru aceşti oameni acest lucru reprezintă o catastrofă. Ei trăiesc în cele două state membre UE în colonii la marginea oraşelor, fiind discriminaţi la accesul la educaţie şi primesc de cele mai multe ori doar locuri de muncă prost plătite”, a declarat ministrul Integrării din Westfalia, Guntram Schneider (SPD), citat de cotidianul Tageszeitung.

Ministrul german acuză autorităţile din România şi Bulgaria de “structuri de conducere slabe care au dus la această situaţie”. Schneider vrea să trimită o echipă de experţi care să supervizeze activitatea funcţionarilor din cele două ţări în procesul de absorbţie a fondurilor europene. “Dacă nici aşa fondurile nu vor folosite, probabil din cauza corupţiei, atunci UE trebuie să pună aceste fonduri la dispoziţia ţărilor care se lovesc de problema imigraţiei sărăciei”, a adăugat Schneider. Liderul SPD a mărturisit că există deja un acord politic în acest sens şi cu guvernele regionale germane din Saxonia Inferioară, Rheinland-Pfalz, Hamburg, Bremen şi Berlin. Solicitarea politicienilor germani nu este împărtăşită de comisarul european pentru Muncă şi Probleme Sociale, Laszlo Andor, care, cu ocazia unei vizite oficiale în Westfalia, a refuzat să comenteze acest subiect.

Veşnica poveste
În regiunea NRW locuiesc peste 18 milioane de persoane. Cele mai recente sondaje au arătat că 90.000 dintre aceştia sunt români şi bulgari. “Foarte mulţi sunt oameni bine instruiţi care lucrează în domeniul medical sau al asistenţei. Problema este reprezentată de imigranţii necalificaţi care se adăpostesc în oraşe precum Duisburg, Dortmund sau Hamm. Zeci de mii de locuinţe sunt goale, iar chiriile sunt ieftine. Lunar aproape 600 de români şi bulgari ajung în Duisburg. Oraşul este în pragul falimentului. În zona integrării în sistemul educaţional şi social, autorităţile locale preconizează cheltuieli de 10 milioane de euro. Tocmai de aceea astfel de oraşe ar avea nevoie de sprijinul fondurilor de la Uniunea Euroeană. Şi statul german ar trebui să reinvestească în problema migraţiei, fiindcă ani de zile a profitat de pe urma imigranţilor. Guvernul NRW alocă anual 7,5 milioane de euro pentru astfel de programe de ajutorare”, a mai declarat ministrul german.

Reacţia presei
Declaraţiile ministrului au generat reacţii în presa germană. Cotidianul berlinez Tageszeitung publică un editorial semnat de Andreas Wyputta în care acesta condamnă tenta electorală a discursului populist al ministrului german. “Funcţionarii României şi Bulgatiei sunt prea slabi ca să absoarbă fondurile europene. Aceasta este linia oficială a guvernului regional din NRW, lansată de fostul preşedintele al sindicatului DGB, actual ministru SPD al Integrării, Guntram Schneider. Printre rânduri, Schneider insinuează şi că românii şi bulgarii ar fi prea corupţi. Mai mult, miniştrii Cabinetului condus de şefa SPD, Hannelore Kraft, acuză cele două sisteme politice din România şi Bulgaria de rasism. Motivul ar fi incapacitatea acestor două ţări de a nu absorbi fondurile destinate minorităţii rrome”, notează editorialistul publicaţiei Tageszeitung.

“Politicienii din Dusseldorf îi numesc minorităţi naţionale insinuând că este de datoria celor două state membre ale UE să le asigure un trai decent şi să nu împovăreze bugetele Germaniei şi ale regiunii NRW. Astfel de declaraţii reiterează un clişeu ieftin ce datează de secole în privinţa Balcanilor: administraţii incompetente, corupte şi rasiste. Social-democratul Schneider ne explică pe un ton serios că acolo nu există statul de drept pe care îl cunoaştem noi. Ajutor ar urma să vină de la echipele de experţi trimise de naţiunile fondatoare Germania şi Franţa. Sindicalistul Schneider nu este şovin. El ştie că Germania profită masiv de pe urma imigraţiei. El însuşi recunoaşte că spitalele din Wesel nu ar putea funcţiona fără medicii şi asistentele din România şi Bulgaria. Schneider comite eroarea de bază a celor mai mulţi eurocraţi. El nu vede Europa ca pe un proiect bazat pe drepturile omului şi libertăţile acestuia, ci ca pe o afacere care trebuie să fie imediat rentabilă”, mai scrie sursa citată.

“Guvernul regional din NRW acceptă cu plăcere câştigul de pe urma personalului medical calificat, dar refuză costurile pentru integrarea celor mai puţin calificaţi şi aşteaptă sprijinul UE. În perioada dinaintea campaniei electorale din 25 mai, când NRW nu va găzdui doar alegeri pentru Parlamentul European, ci şi alegeri locale şi regionale, discursul lui Schneider este doar un populism ieftin. El este conştient încă de pe acum că iniţiativa sa se va lovi de refuzul categoric nu doar al Guvernelor de la Bucuresti şi Sofia, ci şi din partea Parlamentului de la Bruxelles. Iniţiativa lui Schneider are şanse minime de reuşită, dar va fi primită cu urale de băştinaşii de sub Turnul Eiffel sau din Sauerland”, concluzionează Andreas Wyputta.

×
Subiecte în articol: absorbtie fonduri europene