x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opoziţia din Ucraina se aşteaptă la o intervenţie a Armatei

Opoziţia din Ucraina se aşteaptă la o intervenţie a Armatei

de Marina Constantinoiu    |    01 Feb 2014   •   13:29
Opoziţia din Ucraina se aşteaptă la o intervenţie a Armatei

Opoziţia ucraineană i-a avertizat pe europeni cu privire la o intervenţie „foarte probabilă a Armatei” Ucrainei împotriva manifestanţilor de la Kiev, care protestează de peste două luni la adresa regimului Ianukovici, informează sâmbătă AFP.

În cadrul întrevederii avute la Munchen cu responsabili europeni, între care şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, Arseni Iaţeniuk, i-a informat pe aceştia în legătură cu „un proiect foarte probabil al puterii de a recurge la forţă, inclusiv la implicarea Armatei”, se arată într-un comunicat al partidului Batkivşcina, al cărui lider este fostul premier Iulia Timoşenko, aflată în prezent în detenţie.

Armata a schimbat tonul

La rândul lor, militarii ucraineni, care declarau anterior că nu vor interveni în actuala criză ce divizează Ucraina, au abandonat vineri această atitudine rezervată, sporind şi mai mult tensiunea. Ei au făcut apel la preşedintele Viktor Ianukovici, Comandantul Suprem al Armatei, să ia măsuri de urgenţă pentru a stabiliza situaţia din ţară, în condiţiile în care, în opinia lor, integritatea teritorială a Ucrainei este ameninţată.

Întrevederi în Germania

La Munchen, unde are loc cea de-a 50-a Conferinţă pentru Securitate, Iaţeniuk a avut de asemenea convorbiri cu ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, şi cu preşedintele german Joachim Gauck. În urma acestor întrevederi, el a anunţat că Germania este gata să-l primească pentru îngrijiri medicale pe militantul Dmitro Bulatov, care a relatat vineri că a fost torturat timp de o săptămână de forţele de ordine ucrainene, după ce a fost răpit la 22 ianuarie.

Ministerul de Interne al Ucrainei a afirmat că nu exclude varianta ca răpirea lui Bulatov să fi fost înscenată, „pentru a provoca o reacţie negativă în societate”.
Cazul Bulatov, care a suscitat o puternică emoţie în Europa şi SUA, se adaugă altor cazuri de violenţă şi răpiri, între care unul mortal, survenite de la începutul contestaţiilor din Ucraina. Mişcarea de protest, una fără precedent, a fost declanşată de decizia lui Ianukovici de a renunţa la semnarea Acordului de asociere cu UE şi de a readuce Ucraina în sfera de influenţă rusă.

Fostul premier se află la Viena

Fostul premier ucrainean Mikola Azarov se află la Viena după demisia sa de marţi survenită pe fondul crize politice din Ucraina, potrivit ediţiei de vineri a cotidianului austriac Krone.
Azarov ar fi părăsit Kievul pentru a ajunge în capitala austriacă la câteva ore de la demisia sa, potrivit unor informaţii pe care nici ambasada Ucrainei, nici Guvernul austriac nu le-au confirmat.

El s-ar fi îmbarcat la bordul unui avion privat pentru a se alătura membrilor familiei sale şi ar intenţiona să rămână mai mult timp la Viena, scrie ziarul Krone, care citează „surse apropiate” rămase sub rezerva anonimatului.

Demisia lui Azarov, anunţată în momentul în care parlamentul ucrainean a abrogat o serie de legi represive, a fost considerată ca un efort al puterii de la Kiev de a aplana criza politică.

×
Subiecte în articol: criza ucraina proteste ucraina