x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Paraşutistul care l-a UCIS pe Ceauşescu, DEZVĂLUIRI INCENDIARE în The Mirror. Ce i-a spus dictatorul înainte să moară (VIDEO)

Paraşutistul care l-a UCIS pe Ceauşescu, DEZVĂLUIRI INCENDIARE în The Mirror. Ce i-a spus dictatorul înainte să moară (VIDEO)

de Veronica Micu    |    22 Dec 2014   •   10:45
Paraşutistul care l-a UCIS pe Ceauşescu, DEZVĂLUIRI INCENDIARE în The Mirror. Ce i-a spus dictatorul înainte să moară (VIDEO)

Au trecut aproape 25 de ani de la execuţia soţilor Elena şi Nicoale Ceauşescu. Fostul paraşutist Ionel Boeru, cel care alături de plutonierul Dorin Cârlan şi sergentul-major Octavian Gheorghiu a făcut parte din plutonul de execuţie din 25 decembrie 1989, a acordat un interviu tabloidului britanic The Mirror. Militarul este convins că cele 29 de gloanțe trase din arma sa au fost cele care l-au ucis pe "diabolicul" preşedinte şi pe "nemiloasa" lui soţie, Elena Ceaușescu.

Ionel Boeru își mai amintește că Nicolae Ceaușescu mirosea puternic a after-shave.

"Ultimele cuvinte ale lui au fost 'Trăiască Republica Socialistă România, independentă şi liberă'", povesteşte Boeru.

În contrast, Elena Ceaușescu mirosea urât.

Vezi AICI interviul video acordat jurnaliştilot britanici

"Ultimele ei cuvinte n-aveau nicio legătură cu cele ale unui om de stat. A ţipat la un soldat şi l-a înjurat", continuă fost paraşutist.

Boeru, acum în vârstă de 56 de ani, vorbește rar despre ce s-a întâmplat în ziua aceea de Crăciun. Încă nu i-a spus fiicei sale în vârstă de 9 ani că a făcut parte din plutonul care i-a executat pe Elena şi Nicolae Ceauşescu.

Împreună cu reporterii Daily Mirror, Ionel Boeru a mers la mormântul foștilor dictatori. Nu mai fusese decât de două ori.

"Nu am regrete. Şi da, sunt sigur că gloanţele mele au fost cele care i-a ucis. Nu este un motiv de mândrie, dar este ceea ce s-a întâmplat", spune Boeru uitându-se la piatra de mormânt.

Apoi, Boeru a povestit în detaliu lucruri pe care nu le-a mai spus niciodată. Detalii despre cum a decurs judecata, ce au spus și cum s-au comportat soții Ceaușescu la proces.

"Eram în sala unde avea loc procesul şi aveam ordin să-i împuşc pe soţii Ceauşescu în cazul în care s-ar fi încercat salvarea lor. Arma o aveam la piept şi mă uitam la ei tot timpul. Am tras cu urechea în momentul în care judecătorii au dat verdictul, dar şi în timpul deliberărilor. Nicoale Ceauşescu i-a spus soţiei că el crede că va fi achitat. Vorbeau între ei foarte încet. Deseori o atingea cu mâna pe picior ca s-o liniştească. Apoi judecătorii s-au întors de la deliberări şi au anunţat că cei doi sunt vinovaţi. Au anunţat pedeapsa capitală, apoi au plecat, iar sentinţa trebuia dusă la îndeplinire imediat. În acel moment, nu mai eram decât noi trei în încăpere. Ceauşescu spunea că a fost trădat de generalii săi. Unul dintre ei se aflase în încăpere şi construia un avion de hârtie", spune Boeru.

Fostul militar şi-a amintit chiar un amănunt pe care nu și-l poate explica. Deși urma să fie executat, un colonel i-a adus lui Ceaușescu o doză de insulină, pentru că era diabetic.

"Ciudat, dacă tot urma să fie ucis", a comentat Boeru.

Fostului paraşutist i se ordonase să-i scoată din încăpere pe rând.

"Mi s-a ordonat să-i scot din cameră pe rând şi să-i împuşc, dar ei mi-au spus că vor să moară împreună, iar cererea lor a fost acceptată. Apoi trei soldaţi au venit cu o frânghie şi le-au legat mâinile la spate. Eu şi încă un soldat l-am luat pe Ceauşescu, alţi doi au luat-o pe Elena. Am ieşit afară, mai întâi cu Nicoale Ceauşescu, şi am luat-o la stânga, spre locul unde urma să aibă loc execuţia. Pe la mijlocul drumului, ne-am oprit, iar el a început să murmure şi să cânte primul vers din Internatională. Apoi a strigat Trăiască Republica Socialistă Romania - independentă şi liberă ", a spus Ionel Boeru.

Boeru a auzit apoi ceva în spatele lui. "Un soldat poreclit Maşinuţa striga la soţia lui Ceausescu şi ea i-a zis 'Nenorocitule'".

"L-am dus la zid, ne-am întors, am făcut şase paşi şi ne-am întors spre ei - şi am văzut că un soldat rămăsese lânşa Ceauşeşti. Nu părea să realizeze ce se întâmplă. Apoi a fugit repede de acolo! Am vrut să mă asigur că am gloanţe, aşa că am verificat. Ştiam că mai am 29 de gloanţe. Le-am amintit băieţilor să puna puştile pe automat şi, când am dat ordinul, au tras. Eu am tras primele gloanţe - trei rafale din AK-47. În timpul primei rafale l-am văzut pe Ceauşescu cum a căzut în genunchi şi înspre spate. Primele gloanţe i-au pătruns în picioare, apoi arma s-a ridicat, iar gloanţele au intrat în piept. Am tras următoarea rafală înspre ea. A căzut pe stânga. Unul dintre colegii mei a uitat să treacă pe automat şi a tras glonţ cu glonţ. Şi celălalt nu a tras decât mai târziu, când erau deja la pământ. Cred că era traumatizat. Aşa că sunt sigur că gloanţele mele i-au ucis pe amândoi", a spus Boeru.

Fostul militar spune că imediat după execuţie s-a temut că va fi împuşcat: "M-am temut că voi fi împuşcat. Mi-am ridicat arma în aer şi am strigat: Asta este pentru colegii mei de la Bucureşti şi Timişoara. Am zis-o de şoc şi teamă".

Ulterior, soţii Ceauşescu au fost puşi în saci şi apoi băgaţi în elicopterul care a plecat la Bucuresti. Spaţiul în elicopter era mic, aşa că unul dintre soldaţi s-a aşezat pe cadavrele celor doi ca să aibă loc.

La București au predat cadavrele și s-au întors apoi la baza lor. Țara era în derută și Boeru s-a termut că ar putea fi ucis în orice moment.

"Se presupunea că este un secret ceea ce se întâmplase, dar când ne-am întors la bază, toată lumea știa. Era Crăciunul și ni s-a permis să bem. Mi s-a dat o sticlă de coniac românesc. Am băut-o aproape pe toată dintr-o suflare. Apoi am mers să mă culc. Am dormit două sau trei ore, apoi m-am trezit pentru masa de seară. Nu era prea vesel și am băut votcă. De obicei era interzis", a povestit Ioan Boeru.

Fotografiile și imaginile video cu cadavrele ciuruite de gloanțe ale soților Ceaușescu au făcut senzație pe tot globul de acel Crăciun, aminteşte The Mirror.

Jurnaliştii britanici mai scriu că Boeru a părăsit armata în 2002 și că acum trăiește într-un orășel la circa 60 de kilometri de București.


×