x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 1.000 de arme, date la schimb pe bonuri de masă în Los Angeles

Peste 1.000 de arme, date la schimb pe bonuri de masă în Los Angeles

27 Dec 2012   •   12:01
Peste 1.000 de arme, date la schimb pe bonuri de masă în Los Angeles
Sursa foto: Joe Klamar/AFP

Un program care încurajează renunţarea la armele de foc s-a desfăşurat în Los Angeles, a doua zi după Crăciun, posesorilor de armament fiindu-le date la schimb bonuri de masă dacă renunţau la puşti şi pistoale.

Programul nu este unul nou, însă a fost revitalizat după atacul din Newtown, în care 20 de copii şi 6 adulţi au fost ucişi de un atacator înarmat până în dinţi.

În ziua de 26 decembrie, 1.016 arme de foc au fost date la schimb pe bonuri de masă. Cei care au predat puşti sau pistoale au primit bonuri de masă în valoare de 100 de dolari, iar celor care au renunţat la armele de foc automate li s-au dat bonuri de masă în valoare de 200 de dolari.

"Oraşele şi statele trebuie să susţină guvernul federal în încercarea de a îmbunătăţi siguranţa comunităţii şi a elimina armele periculoase", a declarat primarul oraşului Los Angeles, Antonia Villaraigosa.

Potrivit şefului poliţiei din Los Angeles, Charlie Beck, aproximativ 8.000 de arme au fost date la schimb din 2009 şi până acum, de când există acest program, acest lucru fiind resimţit prin scăderea criminalităţii.

"Rata crimelor săvârşite cu arme de foc a scăzut cu o treime, o statistică remarcabilă dat fiind că în alte părţi ale ţării o astfel de scădere nu există", a spus acesta.

În cadrul acţiunii de ieri s-au format chiar cozi pentru predarea armelor. Pentru a încuraja predarea armelor, poliţia nu a pus întrebări privind provenienţa acestora.

"Vedeţi, acesta este un amortizor. Ceea ce este ilegal. Dar nu am pus întrebări", a declarat poliţistul Rudy Lopez, implicat în program.

Printre armele predate s-au numărat şi puşti de pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial, precum şi o carabină din 1895.

Armele au fost colectate în pubele de gunoi, alături de muniţie.

În jurul centrelor de predare a armelor s-au adunat însă şi protestatari care contestă programul şi militează pentru uzul de armă.

"Noi vă dăm dolari pe arme. Vă cumpărăm arma şi o donăm unei femei în pericol. O femeie înarmată nu va fi o victimă", scria pe pancarta unui protestatar. "Patrioţii nu cedează armele", scria pe altă pancată.

"Multe ţări au căzut pradă tiraniei pentru că cetăţenii nu erau înarmaţi", a declarat şi George Siegel, unul dintre protestatari, adăugând că este "ruşinos" faptul că autorităţile mizează pe emoţiile generate de atacul din Newtown pentru a încuraja astfel de programe. 

×