x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin a activat planul de apărare a Rusiei pentru următorii patru ani

Putin a activat planul de apărare a Rusiei pentru următorii patru ani

17 Noi 2015   •   12:42
Putin a activat planul de apărare a Rusiei pentru următorii patru ani
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind punerea în aplicare a planului de apărare a Rusiei pe perioada 2016-2020, care prevede măsuri ce vor începe să fie puse în practică de la 1 ianuarie anul viitor, potrivit agenţiilor ruse de presă RIA Novosti, Interfax şi Sputnik.

Documentul, postat marţi pe site-ul oficial de informaţii juridice, a intrat în vigoare din momentul în care a fost publicat.

Într-o reuniune cu înalţi responsabili militari privind dezvoltarea forţelor armate la 13 noiembrie, Putin a dispus o actualizare operativă a tuturor planurilor de planificare militară, deoarece, după cum a explicat el, 'este evident că situaţia (internaţională) se schimbă şi încă destul de repede'.

Rusia face în prezent obiectul unui program de reînarmare în valoare de 325 miliarde de dolari pentru a realiza o modernizare a 70% din forţele sale militare până în 2020.

Peste 17.000 de arme şi echipamente militare au fost livrate forţelor armate ruse în 2015, conform Centrului naţional al Rusiei de management în domeniul apărării.

Potrivit presei ruse, Putin abordează în ultimul timp cu regularitate necesitatea dezvoltării şi consolidării potenţialului militar al Rusiei ca urmare a agravării situaţiei internaţionale - atât din cauza divergenţelor dintre Moscova şi Occident, cât şi din cauza intrării Rusiei într-o fază activă a luptei împotriva terorismului în Siria.

Astfel, la 10 noiembrie, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va lua măsuri pentru consolidarea forţelor sale nucleare strategice, în replică la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă. Moscova va dezvolta sisteme de atac capabile să străpungă orice fel de scut antirachetă, a avertizat atunci liderul rus.

La sfârşitul lunii octombrie, Putin a ordonat Consiliului Securităţii Rusiei, un organism consultativ pe lângă preşedinţia rusă, să elaboreze măsuri faţă de potenţiale ameninţări nucleare, chimice şi bacteriologice.

×