Cei trei astronauţi care au activat în ultima jumătate de an la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale au revenit cu bine pe Pământ. Ambiţiosul program orbital este însă ameninţat: Dmitri Rogozin, vice-premierul care coordonează sectoarele militare şi spaţiale din Rusia, a declarat că nu susţine continuarea misiunilor după 2020.
De-a lungul timpului, cele doua Rusia şi Statele Unite au colaborat strâns în misiunile de explorare spaţială, în ciuda diferendelor avute pe subiecte de politica internaţională, scrie The Telegraph.
Staţia Spaţială este operată de un echipaj mixt ruso-american, dar singura modalitate de a ajunge la ea este cu racheta rusească Soyuz. Reacţia Moscovei vizează şi livrările de motoare NK-33 şi RD-180 către SUA.
Acestea sunt folosite pentru rachetele Atlas 5 realizate de United Launch Alliance, un parteneriat dintre Lockheed Martin si Boeing, care detine un monopol asupra lansarii de sateliti militari americani.
Rogozin a sugerat ca Moscova ar putea folosi Statia Spatiala fara SUA, spunand ca "segmentul rusesc poate functiona independent, fara cel american. Segmentul american nu poate".
NASA incerca sa dezvolte un serviciu de taxi spatial pentru a-si recapata capacitatea de a face transporturi catre Statia Spatiala Internationala pana in 2017, dar in prezent SUA platesc Rusiei aproximativ 60 de milioane de dolari pentru transportul fiecarui astronaut american.