x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Snowden acuză din nou: "Europenii sunt mână în mână cu NSA"! (Der Spiegel)

Snowden acuză din nou: "Europenii sunt mână în mână cu NSA"! (Der Spiegel)

de Istvan Deak    |    07 Iul 2013   •   14:18
Snowden acuză din nou: "Europenii sunt mână în mână cu NSA"! (Der Spiegel)

Ţările occidentale, care s-au arătat indignate de practicile de spionaj ale americanilor de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA), cooperează, de fapt, cu aceasta, de multă vreme!

Afirmaţia vine de la fostul consultant al NSA, Edward Snowden, cel care a dezvăluit programul american de supraveghere a comunicaţiilor mondiale PRISM, şi al cărui caz a ajuns o adevărată bătaie de cap diplomatică pentru o mulţime de state. SUA caută să-l reţină pentru spionaj şi trădare, Europa, Brazilia, India i-au refuzat solicitările de azil, Venezuela, Nicaragua şi Bolivia i-au oferit azilul, iar el se află în zona de tranzit a aeroportului internaţional Şeremetievo din Moscova, blocat din cauza lipsei unui paşaport (i-a fost anulat) şi a complexităţii negocierilor între state.

Noile dezvăluiri au fost făcute într-un interviu acordat înaintea afirmaţiilor sale deranjante şi publicate duminică de revista germană Der Spiegel.

"În pat cu germanii"


"Spionii NSA lucrează mână în mână cu germanii, sunt în pat cu germanii şi cu majoritatea celorlalte ţări occidentale", a spus el în acest interviu realizat de un expert american în criptografie, Jacob Appelbaum, şi de realizatoarea de documentare Laura Poitras.

De exemplu, referitor la cooperarea între NSA şi serviciile de informaţii germane, Snowden afirmă că NSA le furniza germanilor "mijloace de analiză" pentru informaţiile care treceau prin Germania, provenind din regiuni precum Orientul Mijlociu şi Apropiat.

"Liderii politici sunt la adăpost"


Parteneriatul dintre NSA şi celelalte ţări este conceput de aşa natură, încât să îi protejeze pe liderii politici de indignarea publică, dacă "maniera în care ei încalcă viaţa privată în lume este făcută publică", afirmă Snowden.

Supărarea europenilor

După cum se ştie, dezvăluirile tânărului american, printre care şi aceea că NSA îşi spionează aliaţii europeni, au fost primite cu mare indignare de către şefii de state occidentali, ele ameninţând discuţiile care se deschid luni privind o zonă de liber-schimb între Europa şi Statele Unite.

Inclusiv europarlamentul român Norica Nicolai a expus plenului Parlamentului European, la Strasbourg, nevoia unei atitudini mai ferme din partea oficialilor europeni în a[a-numitul scandal al spionării instituţiilor comunitare de către NSA. Ea a adăugat că este nevoie ca Parlamentele naţionale să solicite serviciilor de informaţii, finanţate din banii contribuabililor, să aducă precizări în legătură cu capacitatea acestora de a-[i proteja cetăţenii.

×
Subiecte în articol: cazul Snowden edward snowden