x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Specialistul chinez in cultivarea ciupercilor, care a lucrat la Mogoşoaia

Specialistul chinez in cultivarea ciupercilor, care a lucrat la Mogoşoaia

de Dan Tomozei    |    22 Iul 2013   •   13:33
Specialistul chinez in cultivarea ciupercilor, care a lucrat la Mogoşoaia
Comisarul european Dacian Cioloş, aflat în vizită în China, l-a intâlnit “la capătul lumii”

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, se află pentru trei zile la Beijing, pentru a continua şi consolida cooperarea Uniuniea Europeană – China.
"Agricultura este de o importanţă strategică atât pentru UE, cât şi pentru China în eforturile noastre de a aborda provocările, cum ar fi asigurarea securităţii alimentare, combaterea schimbărilor climatice, precum şi realizarea unei dezvoltări echilibrate a teritoriilor rurale. Pe termen lung, colaborare bazată pe încredere şi deschidere, comerţul şi relaţiile în domeniul alimentelor şi agriculturii sunt în creştere. În urma acordului din ultimii ani, planul de cooperare în agricultură a început deja dea rezultate concrete. De aceea cred că există încă un potenţial enorm de dezvoltare în beneficiul ambelor părţi", a declarat comisarul Cioloş.

Principalele subiecte care urmează să fie abordate în timpul vizitei la Beijing vizează lupta împotriva contrafacerii vinurilor şi băuturilor spirtoase, precum şi în domeniul securităţii alimentare şi a cercetării agricole, în vederea creşterii productivităţii agricole şi gestionarea durabilă a resurselor naturale.

De asemenea, vizita urmăreşte stimularea dialogului privind aspectele comerciale legate de produsele agricole, precum şi angajamentele UE-China care vizează echivalarea produselor organice şi acordul privind produsele alimentare de calitate.

La invitaţia părţii chineze, comisarul a vizitat, luni, o fermă de producţie mecanizată specializată pe ciuperci şi un parc demonstrativ specializat în producţia ecologică de ciuperci. În timpul vizitei efectuate la Green Resource Organic Agricultural Technology Developement, comisarul Cioloş a avut supriza să îl întâlnească pe profesorul Hou Guisen, specialist în cercetarea culturilor de ciuperci, care a fost solicitat să ofere expertiză în dezvoltarea afacerilor de profil în România.

“În primul rând am văzut că domnul profesor a fost foarte încântat să vadă că este un român care reprezintă Uniunea Europeană şi care vine în întreprinderea în care el lucrează acum, spunându-mi cu foarte multă mândrie şi bucurie că a lucrat o vreme la Mogoşoaia, lângă Bucureşti, acum trei ani, la invitaţa unui investitor român care a dezvoltat o afacere în domeniul producţiei de ciuperci. Mi se pare interesant să vii la câteva mii de kilometri distanţă şi să auzi un chinez care spune câteva cuvinte în limba română şi care, mai mult, cunoaşte realităţile din România”, a declarat Dacian Cioloş.

Potrivit acestuia, aşa cum europenii au expertiză în anumite domenii interesante pentru partea chineză, la fel şi partea chineză are multe domenii în care este foarte performantă şi de la care se pot dezvolta afaceri şi în Uniunea Europeană. “Pornind de la această idee, încă de anul trecut, am propus ministrului Han Changfu şi am semnat un acord de cooperare incluzând şi partea de cercetare pe lângă cea de dezvoltare, deoarece China devine din ce în ce mai mult o putere economică cu capacitate şi cu interes de a investi şi în cercetare. Cred că putem pune la punct, încă de acum, programe de coperare, de interes reciproc”.

Aflat în a treia vizită în China în calitate de comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş are programate discuţii cu cu vice-premierul Wang Yang, cu ministrul Agriculturii, Han Changfu, cu ministrul Zhi Shuping, şef al Administraţiei Generale chinez a controlului calităţii, inspecţie şi carantinei, cu ministrul Zhang Mao, şeful Administraţiei de Stat pentru Industrie şi Comerţ şi cu Li Jiayang, preşedintele Academiei Chineze de Ştiinţe Agricole.

×