x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA iau în calcul înarmarea ucrainenilor

SUA iau în calcul înarmarea ucrainenilor

de Şerban Mihăilă    |    26 Iul 2017   •   11:50
SUA iau în calcul înarmarea ucrainenilor

Administrația americană își revizuiește activ politica privind trimiterea de armament către forțele ucrainene care luptă împotriva rebelilor separatiști susținuți de Rusia, în estul țării, a declarat noul reprezentant special al Statelor Unite pentru Ucraina, Kurt Volker, citat de BBC. Deși înarmarea trupelor ucrainene ar putea schimba strategia Moscovei în regiune, decizia nu ar fi una provocatoare, susține el.

„Armele defensive, cele care ar permite Ucrainei să se apere singură și să scoată din luptă tancurile, de exemplu, ar contribui, de fapt,” la oprirea amenințării ruse la adresa ucrainenilor, a spus Volker, în interviul pentru BBC. „Nu spun că vom face asta; subiectul urmează să fie discutat și decis, dar cred că argumentul potrivit căruia o asemenea hotărâre ar fi provocatoare pentru Rusia sau încurajatoare pentru Ucraina reprezintă o înțelegere greșită a situației”, a adăugat el. Emisarul SUA a mai afirmat că instaurarea păcii în estul Ucrainei necesită un nou dialog strategic cu Rusia. Fost reprezentant permanent al SUA la NATO, Volker a fost numit în noua sa funcție la începutul acestei luni. El s-a deplasat deja, duminică, pe linia frontului și a descris situația drept „un război încins”, care ar trebui soluționat în cel mai scurt timp posibil. Replica Moscovei nu s-a lăsat așteptată. „Am spus, în repetate rânduri, că orice acțiune care provoacă tensiune pe linia de demarcație și alimentează o situație deja complexă nu face altceva decât să ne îndepărteze de momentul în care această problemă internă a Ucrainei va fi soluționată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de BBC. Separatiștii susținuți de Moscova în estul Ucrainei au proclamat, în urmă cu o săptămână, crearea unui nou „stat”, pe teritoriul controlat de rebeli cu ajutorul unităților și tehnicii militare trimise pe ascuns de ruși. Autointitulată „Mica Rusie”, după denumirea avută în perioada țaristă de cea mai mare parte a teritoriului de astăzi al Ucrainei, entitatea separatistă a adoptat  și propria constituție.  Concomitent, armata ucraineană a anunțat, tot săptămâna trecută, că, în numai 24 de ore, opt dintre militarii săi și-au pierdut viața în tiruri declanșate de rebeli la nord de Donețk, precum și în explozia unei mine.

Bilanț negru în trei ani de conflict

Peste 10.000 de persoane, civili și militari din cele două tabere, au murit în estul Ucrainei de la declanșarea conflictului între forțele Kievului și separatiștii proruși, în 2014, imediat după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.  Violențele au dus și la strămutarea a 1,6 milioane de persoane. Acordul de pace semnat la Minsk, în 2015, și mediat de Ucraina, Rusia, Franța și Germania a redus violențele, însă a fost încălcat sistematic de rebelii din regiunile ucrainene din est, Donețk și Lugansk. În aceste condiții, atât apariția entității „Mica Rusie”, cât și intențiile americanilor de a-i înarma pe ucraineni par să dea peste cap pe termen nedefinit diplomația fragilă din regiune.

 

Am spus, în repetate rânduri, că orice acțiune care provoacă tensiune pe linia de demarcație și alimentează o situație deja complexă nu face altceva decât să ne îndepărteze de momentul în care această problemă internă a Ucrainei va fi soluționată.” Dmitri Peskov

 

×