x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei copii în stare critică, descoperiţi într-un camion cu refugiaţi, în apropiere de graniţa cu Germania

Trei copii în stare critică, descoperiţi într-un camion cu refugiaţi, în apropiere de graniţa cu Germania

29 Aug 2015   •   19:18
Trei copii în stare critică, descoperiţi într-un camion cu refugiaţi, în apropiere de graniţa cu Germania
Sursa foto: Filippo Venezia/Fotolive

Un camion condus de un şofer român a fost interceptat vineri dimineaţă în Austria, cu 26 de imigranţi la bord, printre care se aflau şi trei copii care sufereau de "deshidratare severă" şi a căror stare de sănătate a fost declarată ca fiind "extrem de proastă", transmite sâmbătă AFP, care citează un comunicat al poliţiei austriece.

Este vorba de două fete şi un băiat, cu vârste de 5 şi 6 ani. "Cei trei copii au fost spitalizaţi (...) din cauza stării lor de sănătate extrem de proaste. Medicii ne-au spus că au fost trataţi pentru o deshidratare severă", a anunţat poliţia austriacă într-un comunicat, citat de AFP. "Dacă şi-ar fi continuat drumul, probabil că situaţia ar fi putut deveni critică", a declarat pentru France Presse un purtător de cuvânt al poliţiei din landul Austria Superioară.

Camionul înregistrat în România, oprit de poliţie după ce fusese dat în urmărire, transporta "26 de străini în situaţie ilegală" care proveneau din Siria, Bangladesh şi Afganistan şi care au spus că doreau să ajungă în Germania. Interceptarea vehiculului s-a produs în apropiere de oraşul Brunau am Inn, nu departe de frontiera germană. Şoferul, un român care refuzase să oprească la un control de rutină, a fost arestat, scrie AFP. Anterior, Reuters a transmis că şoferul ar avea 29 de ani.

"Şoferului puţin i-a păsat de oamenii aflaţi în spate. Noi n-am transporta nici animalele în aceste condiţii pe drumurile din Austria", a declarat David Furtner, purtător de cuvânt al poliţiei pentru landul Austria Superioară.

Incidentul are loc la scurt timp după descoperirea cadavrelor a 71 de refugiaţi, într-un camion frigorific abandonat joi pe marginea unei autostrăzi din Austria. Printre morţi s-au aflat şi patru copii, printre care şi un bebeluş. Se crede că imigranţii ilegali proveneau din Siria sau Afganistan. Poliţia austriacă a anunţat sâmbătă că speră să identifice refugiaţii examinând telefoanele mobile găsite asupra unor cadavre.

Examinarea rucsacurilor, bagajelor şi îmbrăcăminţii a oferit puţine indicii, cu excepţia unui document de călătorie sirian, a declarat Helmut Marban, purtătorul de cuvânt al poliţiei din landul Burgenland. "Vom examina telefoanele şi poate aşa vom afla identitatea acestor oameni. Sperăm să obţinem în curând rezultate bune", a spus el.

Poliţia estimează că cei 71 de refugiaţi ar fi murit cu două zile înainte de descoperirea camionului, despre care se crede că fusese abandonat cu cel puţin 24 de ore în urmă. "Pare incredibil", a spus Marban, întrebat cum de a fost posibil ca 71 de oameni să încapă într-un camion frigorific de dimensiuni medii. Presa austriacă a calculat că cei 71 de oameni au stat închişi într-o suprafaţă de numai 15 metri pătraţi. "La început, când s-au suit, cel mai probabil stăteau în picioare, dar când a trebuit să-i scoatem de acolo erau claie peste grămadă", a explicat el.

În taberele de refugiaţi din apropiere, imigranţii spun că vestea descoperirii celor 71 de cadavre i-a şocat, dar că nu au de ales decât să încerce să ajungă în Europa. "A trebuit să mergem atât de mult, a fost foarte periculos, prin pădure şi prin apă", povesteşte Qariburahman, un afgan în vârstă de 21 de ani, care se afla de o lună pe drumuri înainte de a fi interceptat de poliţia austriacă şi adus la centrul de primire al refugiaţilor din Nickelsdorf. "Când am plecat din Afganistan, trei oameni au murit pe drum, drumul este foarte periculos", spune el, adăugând că întreaga călătorie l-a costat 5.000 de dolari.

Un refugiat sirian din tabăra de refugiaţi de la Traiskirchen, din sudul Vienei, a explicat că oamenii nu au de ales decât să facă ce le spun traficanţii. "Habar nu aveam ce fel de maşină este, poate e un camion, poate e un microbuz. Şi a trebuit să-l urmăm (pe traficant) pentru că în zona lui el este şeful", spune el.

Trei bulgari şi un afgan arestaţi în Ungaria în legătură cu moartea celor 71 de imigranţi au compărut sâmbătă în faţa judecătorului, care a decis menţinerea lor în arest preventiv până pe 29 septembrie.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: imigranti refugiati camion copii