x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un avion al companiei Germanwings s-a prăbuşit, cu 150 de oameni la bord, după o “coborâre bruscă timp de 8 minute”

Un avion al companiei Germanwings s-a prăbuşit, cu 150 de oameni la bord, după o “coborâre bruscă timp de 8 minute”

de Marina Constantinoiu    |    24 Mar 2015   •   22:42
Un avion al companiei Germanwings s-a prăbuşit, cu 150 de oameni la bord, după o “coborâre bruscă timp de 8 minute”

Se spune că, în general, la o catastrofă aviatică moartea vine rapid, nu apuci, de obicei, nici să-ţi termini rugăciunea, în gând. Uneori, însă, moartea se joacă “de-a viaţa”, lăsând minute de coşmar pasagerilor fără şanse, până la prăbuşire.

Un avion Airbus A320 al companiei Germanwings, care circula de la Barcelona către Dusseldorf şi avea 150 de persoane la bord, s-a prăbuşit marţi în regiunea Barcelonnette, în sudul Franţei.

Avionul aparţine companiei germane Germanwings, filiala low-cost a companiei aeriene Lufthansa. Secretarul de stat francez pentru Transporturi, Alain Vidalies, a declarat că nu există nici un supravieţuitor.

Pilotul avea peste 10 ani de experienţă

Reprezentanţii Germanwings au declarat că pilotul avionului avea peste 10 ani de experienţă alături de companie şi 6.000 de ore de zbor la manşa unor avioane de tip Airbus.

O echipă de angajaţi Airbus, Lufthansa şi Germanwings s-a deplasat spre locul accidentului pentru a stabili cât mai repede cauza tragediei. Reprezentanţii companiei au declarat că aeronava a pierdut contactul cu turnul de control francez când se afla la 6.000 de picioare altitudine. Avionul a avut o cădere abruptă de aproximativ 8 minute, informează France 24.

“Cu profund regret, trebuie să confirmăm că Zborul Germanwings 4U 9525, pe ruta Barcelona - Düsseldorf, a suferit un accident în Alpii francezi. Cursa era efectuată cu un avion de tip Airbus A320, iar la bord erau 144 de pasageri şi şase membri ai echipajului”, a comunicat Lufthansa. “Toată lumea de la Germanwings şi Lufthansa este profund şocată şi îndurerată de acest eveniment. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt la rudele şi prietenii pasagerilor şi membrilor echipajului”, precizează comunicatul.

Companiile Lufthansa şi Germanwings au creat o linie telefonică specială pentru rudele victimelor - 0800 11 33 55 77.

Oficiali germani din domeniul securităţii au declarat că, potrivit primelor dovezi, prăbuşirea avionului Airbus A320  nu este un act de terorism, relatează agenţia DPA.

Regele Felipe al Spaniei, care se afla într-o vizită în Franţa, s-a întâlnit cu preşedintele francez, Francois Hollande, la Palatul Elysee, unde au discutat despre prăbuşirea avionului Germanwings.

Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a anulat toate întâlnirile programate pentru a urmări situaţia privind accidentul aviatic din sudul Franţei, anunţând că se va deplasa la locul accidentului. Merkel, care a discutat la telefon cu Hollande şi cu premierul spaniol Mariano Rajoy, s-a declarat profund şocată de prăbuşirea avionului german.

Zbura la altitudine foarte joasă

Un martor ocular care a observat avionul Airbus A320 cu puţin timp înainte ca acesta să se prăbuşească în Alpii francezi, relatează că aparatul zbura la o altitudine foarte joasă, dar nu a remarcat vreun alt element care să indice posibile probleme, potrivit EFE.

El mai spune că nu a observat fum ieşind din avion şi nici nu a auzit zgomote neobişnuite, dar nu a auzit nici impactul aparatului cu solul, care s-a produs la circa zece kilometri depărtare de locul unde se afla în acel moment.

Avionul transporta 67 de germani, conform primelor informaţii disponibile. Printre cei 144 de pasageri se aflau şi doi nou-născuţi, dar şi 16 elevi, care se întorceau dintr-o excursie şcoală. La bord se mai aflau şase membri ai echipajului.

Vreme bună

Condiţiile meteo din zona unde s-a prăbuşit marţi avionul Airbus A320 al companiei low-cost Germanwings, în partea de sud a Alpilor francezi, erau excelente, relatează mass-media specializată franceză. Potrivit postului Meteo, spre deosebire de restul teritoriului francez, în zona accidentului condiţiile erau optime, pe parcursul întregii dimineţi aerul fiind uscat, cerul — complet degajat, iar vântul — slab sau aproape inexistent. Tot potrivit Meteo, înainte de a ajunge deasupra Franţei, avionul a traversat mai multe zone cu turbulenţe, unde au fost consemnate precipitaţii şi furtuni, mai ales deasupra regiunii mediteraneene.

Drame

Autorităţile aeroportuare din Barcelona şi Düsseldorf oferă ajutor şi informaţii rudelor şi prietenilor pasagerilor de pe cursa 9525 a companiei Germanwings. La Barcelona, poliţia a escortat oameni, unii dintre ei în lacrimi, de-a lungul terminalului şi i-a dus într-o zonă special amenajată din aeroport. La Düsseldorf, rudele care soseau la aeroport erau transportate de la terminalul principal într-o clădire aflată în apropiere. Angajaţii aeroportului din Düsseldorf au acoperit geamurile clădirii în care au fost duse rudele pasagerilor pentru a-i feri de ochii curioşilor.

×