x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Peste 200 de morţi în urma unei alunecări masive de teren în Columbia

VIDEO - Peste 200 de morţi în urma unei alunecări masive de teren în Columbia

02 Apr 2017   •   11:35
VIDEO - Peste 200 de morţi în urma unei alunecări masive de teren în Columbia
Sursa foto: © Twitter/teleSURtv

Columbia este în doliu după o alunecare masivă de teren, care a provocat mai mult de 200 de morţi şi sute de răniţi şi dispăruţi, în urma ploilor abundente care afectează regiunea andină, inclusiv Peru şi Ecuador, transmite duminică France Presse. 

Conform unui bilanţ al Crucii Roşii, 206 persoane şi-au pierdut viaţa, 202 au fost rănite şi 220 au fost date dispărute după dezastrul care a lovit vineri noaptea oraşul Mocoa, capitala provinciei Putumayo, în sudul ţării. 

''Inimile noastre sunt alături de familiile victimelor şi ale celor afectaţi de această tragedie'', a postat pe Twitter preşedintele Juan Manuel Santos, care a preluat la faţa locului conducerea echipelor de salvare şi a declarat stare de ''calamitate publică'' pentru a ''accelera'' operaţiunile. 

Imaginile din acest oraş de 40.000 de locuitori, privat de electricitate şi apă curentă, sunt grave: străzi inundate de noroi şi pietre, militari purtând copii prin moloz, oameni în lacrimi, maşini distruse şi gunoi peste tot. 

''Din păcate, cele mai recente cifre (...) sunt: 193 de morţi şi 202 răniţi'', a adăugat Santos. Un oficial al Crucii Roşii a declarat pentru AFP că şeful statului s-a referit la victimele identificate vineri la ora 23:30 (04:30 GMT sâmbătă). 

Vorbind despre un dezastru de mari dimensiuni, directorul serviciului de salvare al Crucii Roşii, César Uruena, a declarat că 300 de familii au fost afectate, 17 cartiere grav avariate şi 25 de clădiri rezidenţiale distruse. 

Mulţi supravieţuitori i-au spus lui Santos că s-au urcat pe acoperişuri, deoarece apa a ajuns până la gât. 

''Sunt mulţi oameni în stradă, multe victime, multe case distruse'', a declarat prin telefon pentru AFP Hernando Rodriguez, un rezident de 69 de ani. Potrivit pensionarului, ''oamenii nu ştiu ce să facă'', ''nu au fost pregătiţi'' pentru o astfel de catastrofă. 

Ploi abundente cauzate de fenomenul climatic El Nino afectează de mai multe săptămâni regiunea andină, în nord-vestul Americii Latine. Ele au provocat inundaţii şi în Peru, unde s-au înregistrat 101 morţi şi mai mult de 900.000 de sinistraţi, şi în Ecuador, unde 21 de oameni au murit şi 1.280 sunt fără adăpost. 

Vineri seara, la Mocoa au căzut 130 de mililitri de ploaie, adică 30% din media lunară. Dezastrul a avut loc după revărsarea râurilor Mocoa, Mulato şi Sangoyaco, care curg pe sub oraş. 

Majoritatea cartierelor devastate erau locuite de persoane strămutate din cauza conflictului armat ce a devastat Columbia începând cu anii 1960. 

Peste 1.000 de soldaţi şi poliţişti participă la operaţiunile de salvare, potrivit ministrului apărării, Luis Carlos Villegas, care s-a deplasat şi el la faţa locului, la fel ca alţi membri ai guvernului. 

Potrivit Unităţii naţionale de management al riscurilor în caz de dezastru (UNGRD), mai mult de şapte tone de echipament medical şi de aprovizionare cu apă şi energie electrică au fost expediate la Mocoa. 

Franţa, Uniunea Europeană, Germania, Spania, Brazilia, Ecuador şi Venezuela, printre altele, şi-au exprimat solidaritatea lor.AGERPRES

×