x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Virus inactiv vreme de 30.000 de ani, redeşteptat în Siberia. "Este o reţetă pentru dezastru"

Virus inactiv vreme de 30.000 de ani, redeşteptat în Siberia. "Este o reţetă pentru dezastru"

04 Mar 2014   •   22:34
Virus inactiv vreme de 30.000 de ani, redeşteptat în Siberia. "Este o reţetă pentru dezastru"

Un virus despre care se credea că a dispărut acum 30.000 de ani a revenit la viaţă după topirea unui strat de gheaţă din Siberia.

Cercetătorii francezi care l-au studiat spun că virusul nu reprezintă un pericol pentru oameni şi animale, dar se tem că alţi viruşi potenţial periculoşi ar putea să revină la viaţă în acelaşi fel.

Profesorul Jean-Michel Claverie, de la Universitatea Aix-Marseille spune că este vorba de o premieră: "Este pentru prima dată când vedem un virus care rămâne infecţios după atâta timp".

Patogenul a fost descoperit la 30 de metri sub stratul de zăpadă. Denumit Pithovirus sibericum, virusul aparţine unei clase descoperite acum 10 ani. Spre deosebire de alţi viruşi, patogenii din această clasă sunt foarte mari. Pithovirus sibericum este cel mai mare virus descoperit până în prezent, având 1,5 micrometri.

Virusul a fost inactiv 30.000 de ani, însă a reînviat în laborator. Testele au arătat că virusul atacă amoeba, dar nu şi alte animale.

"Intră în celulă, se multiplică şi în final ucide celula. Poate infecta o amoebă, dar nu şi o celulă umană", a declarat profesorul Chantal Abergel, care a studiat virusul.

Cercetătorii se tem că alţi viruşi, potenţial mai periculoşi, vor ieşi la iveală din această regiune. Aceştia spun că gheaţa siberiană se subţiază din cauza încălzirii globale, regiunea fiind acum şi mai accesibilă datorită tehnologiei modrne.

"Este o reţetă pentru dezastru. Dacă s-ar începe aici exploatări industriale, oamenii vor intra în contact cu aceste straturi unde nu se ştie ce se ascunde. Prin minerit şi foraje se ajunge într-o zonă foarte periculoasă", spune Jean-Michel Claverie.

×
Subiecte în articol: virus siberia