x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin: Prioritatea noastră este întărirea capacităţii de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră

Vladimir Putin: Prioritatea noastră este întărirea capacităţii de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră

28 Iul 2014   •   10:07
Vladimir Putin: Prioritatea noastră este întărirea capacităţii de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră
Sursa foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL/EPA

Întărirea capacităţilor Flotei din Marea Neagră este una dintre principalele priorităţi ale Rusiei, a declarat duminică preşedintele rus Vladimir Putin, la Severodvinsk (nord), unde a participat la ceremoniile ocazionate de Ziua marinei ruse, relatează RIA Novosti, conform Agerpres.

"Printre priorităţile noastre figurează, în special, întărirea capacităţii de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră. Vom reînnoi navele şi vom desfăşura o infrastructură militară şi socială modernă. Anul trecut, 26 de nave au fost puse la apă, dintre care şape au fost livrate marinei. Submarinele strategice (dotate cu rachete nucleare) Iuri Dolgoruki şi Aleksandr Nevski au devenit funcţionale", a declarat şeful statului rus într-un discurs pe care l-a rostit de la bordul crucişătorului "Amiral Kuzneţov", nava amiral a marinei ruse.

Flota rusă din Marea Neagră a fost fondată de prinţul Grigori Aleksandrovici Potiomkin în 13 mai 1783 împreună cu portul Sevastopol, baza sa principală de dislocare, şi a avut un rol extrem de important după ce Moscova a anexat Crimeea (peninsulă ucraineană) în luna martie, acţiune ce a cauzat o criză fără precedent în relaţiile dintre Rusia şi Occident după încheierea 'războiului rece'.

Pe fondul tensiunilor din ce în ce mai profunde cu Occidentul în contextul situaţiei din Ucraina, autorităţile ruse au început să vorbească de modernizarea fostelor baze militare din Peninsula Crimeea din epoca sovietică.

×