x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Decizie istorică – se dă liber la furat soți!

Decizie istorică – se dă liber la furat soți!

de Dan Constantin    |    09 Noi 2017   •   10:49
 Decizie istorică – se dă liber la furat soți!

Capitala plopilor fără soț lămurește o speță de drept cu multe consecințe în familiile aflate pe muchie de cuțit din cauza infidelității conjugale. Tribunalul Iași a decis prin hotărâre definitivă să respingă cererea unei foste soții care a cerut daune de la concubina care ,,i-a spart casa”. Procesul care durează de câțiva ani dă la final undă verde furtului unuia dintre soți fără consecințe pe plan juridic pentru amante sau soțul infidel.

La Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, povestea clasicului triunghi (soție-soț-amantă) plasat în spațiul strâmt al spitalului unde lucrau cele trei personaje este demult cunoscută. S-a jucat ani de zile ca un reality-show, implicând pe lângă protagoniști și alte cadre medicale, ajunse în final să depună mărturii în procese de divorț și, apoi, la cel în care fosta soție a dat-o în judecată pe amanta soțului pentru că i-a furat bărbatul.

În 1980, medicul S.Ț.D. se căsătorește cu Leontina. Familia se întărește și prin venirea pe lume a doi copii. După mai bine de 25 de ani de căsnicie, Leontina este avertizată de colegii din spital că infirmiera M.P. îi face ochi dulci soțului. Femeia nu crede până nu vede - cei doi amorezi, ținându-se de mână, dau nas în nas, în 2008, pe stradă cu titulara postului de soție. Relația extraconjugală a soțului dura de trei ani. Cu înțelepciune, nevasta crede că a reușit să repare relația, dar în 2013 află că iubirea extraconjugală nu s-a întrerupt. Mai mult, soția primește și o bătaie, atestată de un certificat medico-legal. În 2015 primește citație de divorț, încheiat din vina ambilor soți.

Și bătută, și cu banii luați

Leontina, proaspăt divorțată de S.Ț.D. după o căsătorie de 36 de ani, deschide în 2016 un proces împotriva concubinei care îi luse locul în casă. Obiectul acțiunii este pretenție-acțiune în răspundere delictuală. Ziariștii de la BZI urmăresc ineditul proces prin care soția înșelată solicită 50 de mii lei de la amanta soțului, ca ,,plata unor daune morale pentru atingerea adusă onoarei, demnității și reputației, dar și pentru suferința cauzată de furtul soțului său și faptului că a bârfit-o prin spital”. Amanta se apără și declară la Judecătoria din Iași că nu este vinovată de destrămarea căsniciei reclamantei, deși este adevărat că are o relație cu S.Ț.D. Faptul că Leontina s-a dedicat pe parcursul căsătoriei educației și nevoilor materiale ale copiilor devine în opinia amantei un motiv care a determinat răcirea relațiilor cu soțul! Concubina cu vechime a susținut că nu a cauzat niciun prejudiciu reclamantei, nici de imagine și nici un altfel de prejudiciu. Ea consideră că reclamanta vrea să-și justifice prin acțiunea în instanță un eșec personal. Asemenea argumente au convins instanța de apel să respingă cererile soției, care a fost obligată să plătească amantei 1.200 de lei cheltuieli de judecată - costul apărării.

Motivația, invitație la amantlâc

Cum și-a justificat completul de la prima instanță respingerea cererii de acordare a daunelor morale? ,,În primul rând, instanța nu poate accepta faptul că inițierea și continuarea unei relații cu o persoană căsătorită poate constitui o faptă ilicită, ci se circumscrie dreptului oricărei persoane de a derula o relație afectivă, nefiind de natură a încălca o normă de drept obiectiv” - precizează magistratul judecător în motivația deciziei. Așadar, iubirea în ograda vecinului anulează art. 1349, alin. 1 și 2 Cod Civil, care stabilește că ,,orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune și să nu aducă atingere drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane”.

Tribunalul Iași a dat o decizie istorică prin care amantele scapă de orice răspundere față de soția înșelată

 

×
Subiecte în articol: soție-soț-amantă