x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Distrugerea, mai gravă decât uciderea!

Distrugerea, mai gravă decât uciderea!

de Dan Constantin    |    16 Iun 2017   •   14:00
Distrugerea, mai gravă decât uciderea!

În noaptea de 18/19 februarie 2012, o explozie și incendiul care a urmat au transformat un club de noapte din Sighetu Marmației într-un loc al groazei. În ziua care a urmat, încă o deflagrație spulberă clădirea în care specialiști ai firmei și lucrători ai Ministerului de Interne făceau primele investigații privind cauzele exploziei. În cele două explozii, 21 de persoane au fost rănite, dintre care 15 cu arsuri grave. Directorul companiei de gaze a murit în urma incendiului din dimineața de 19 februarie. Un dosar a fost deschis pentru a stabili răspunderile pentru acest incident care a curmat vieți și a mutilat ireversibil.

Incendiul și exploziile succesive care au distrus Clubul Euphobia și clădirea adiacentă au fost greu de explicat la prima vedere, în condițiile în care ele nu erau racordate la rețeaua de gaze. Expertizele au arătat că infiltrațiile și acumulările de gaz s-au produs în urma executării necorespunzătoare a lucrării la rețeaua care trecea pe stradă. Tragedia de la Sighetu Marmației, intens mediatizată, a intrat treptat în uitare. Ancheta procurorilor s-a materializat într-un dosar cu 12 inculpați trimiși spre judecare. Patru inculpați au fost condamnați după ce și-au recunoscut faptele prin decizii rămase definitive în 30 mai 2013. Pedepsele acestui prim lot - închisoare de la un an la un an și patru luni - au fost suspendate la executare. Pentru ceilalți inculpați judecarea a continuat în dosarul 4689/100/2013 pe latura penală și pentru toți inculpații pe latura civilă.

Directori și patroni, spre pușcărie

Tribunalul Maramureș a pronunțat în iunie 2017 și sentințele pentru ceilalți opt inculpați. Pedepsele cele mai grele le-au primit Valer Faur, fost director al firmei BERG Sistem Gaz, care a executat lucrările la rețeaua de gaze (trei ani închisoare) și Enache Gh. Răzvan, administrator BERG Sistem Gaz (patru ani), deciziile nefiind definitive. Din pedepse se reduc perioadele în care directorul și administratorul companiei au fost arestați preventiv. Judecătorii au reținut pentru inculpatul R.D. infracțiunea de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri. Pe vechiul Cod Penal, după care s-a judecat acest dosar, R.D. a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pentru distrugere; uciderea din culpă a fost sancționată mai blând, cu un an și zece luni de închisoare. Uciderea din culpă a fost pedeapa cu un an și zece luni și pentru G.E., condamnat mai sever, la trei ani închisoare pentru abuz în serviciu. Persoana juridică SC BERG Sistem Gaz (BSG) a fost condamnată la o amendă de 100.000 lei.

ANRE, în solidar la despăgubiri de milioane de euro

Sentința stabilește despăgubiri substanțiale pentru victimele dezastrului din 19 februarie. Ele vor fi plătite părților civile de inculpații care au avut funcții de conducere în firma BSG și în ANRE, parte responsabilă civilmente în solidar cu vicepreședintele autorității de reglementare. P.Ș.D. urmează să primească 224.834,45 lei despăgubiri materiale, 2.500 lei rentă lunară, 1,5 milioane de euro pentru daune morale. Alte opt victime, grav rănite în incendiu, primesc prin decizia instanței daune morale de câte 500.000 de euro. Se adaugă despăgubiri materiale cumulate de peste un milion de lei pentru distrugerea clădirilor și recuperarea cheltuielilor din spitalele în care au fost tratate victimele.


 

 

 

×
Subiecte în articol: distrugere ucidere club euphobia