x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Klaus Iohannis merge la CEDO

Klaus Iohannis merge la CEDO

de Dan Constantin    |    19 Ian 2017   •   16:54
Klaus Iohannis merge la CEDO

Peste o săptămână, președintele Klaus Werner Iohannis se va deplasa la Strasbourg. În cele două zile ale vizitei - 24 și 25 ianuarie - președintele se va întâlni cu șefii instituțiilor Consiliului Europei, organism mai larg, care cuprinde toate țările continentului. Secretarul general al Consiliului Europei, președintele Adunării Parlamentare a CE, președintele Comisiei de la Veneția și președintele CEDO sunt figuri importante și cu influență în mecanismul complicat al politicii europene. Aceste instituții sunt considerate garanții pentru promovarea statului de drept și apărării drepturilor cetățenilor și egalității lor în fața legii.

Sună cam tezist, dar la Strasbourg lucrurile capătă o viziune mai diferită față de Bruxelles, capitala Alsaciei fiind mai pe sufletul oamenilor comparativ cu suprabirocrația osificată a primei capitale europene. Consilierii l-au avertizat probabil pe Klaus Iohannis că, în timpul vizitei, sesiunea de iarnă plenară a APCE are ca temă atacurile împotriva jurnaliștilor și libertății presei. Atitudinea ațoasă a președintelui român care face stânga-mprejur la întrebările incomode va fi greu acceptată în contextul dezbaterii de la Strasbourg. Ar mai fi un cui: Consiliul Europei este nu doar un apărător al independenței magistraților, dar are și hotărâri cadru - recomandări pentru judecători ca în situații concrete să adapteze duritatea pedepselor la starea de aglomerare a locurilor de detenție. În plus, nu respinge apriori, așa cum o face Klaus Iohannis, grațierea și amnistiile.

Cel mai greu va fi însă la CEDO. Motivele sunt cunoscute - condamnările României, campioana Europei la Curtea pentru Apărarea Drepturilor Omului. Prună a lansat minciuna cu descongestionarea închisorilor, Klaus Iohannis trebuie să dreagă busuiocul în fața președintelui CEDO. Ca experiență personală, contactul cu instanța de Strasbourg ar putea să-i servească în procesul pe care vrea să-l deschidă doamna Elisabeta Antonescu. Știți cine-i doamna Antonescu? Un om obișnuit, care se judecă de ani buni cu familia președintelui României pentru celebra casa din Sibiu. O doamnă Rarinca 2. Ghinion.

×