x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Parchetul General cere conexarea celor trei dosare Colectiv

Parchetul General cere conexarea celor trei dosare Colectiv

de Cristian Anton    |    08 Feb 2017   •   11:50
Parchetul General cere conexarea celor trei dosare Colectiv

Parchetul General a cerut la Judecătoria Sectorului 4 ca dosarul în care sunt judecaţi patronii Clubului Colectiv să fie trimis la Tribunalul Bucureşti în vederea conexării cu cel în care este acuzat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. Parchetul arată că în dosar nu există nicio instituţie parte responsabilă civilmente, iar bunurile inculpaţilor nu acoperă despăgubirile cerute de victimele incendiului. 


La primul termen al procesului Colectiv, în care sunt judecaţi cei trei patroni ai clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu -, procurorul de şedinţă a solicitat ca acest dosar să fie reunit cu cel al lui Piedone, dar şi cu cel în care sunt judecaţi la Tribunalul Militar pompierii Antonina Radu şi George Matei. Reprezentantul Parchetului a arătat că, în dosarul lui Piedone, parte responsabilă civilmente este Primăria Sectorului 4, iar în cel al pompierilor - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. 

"Parchetul General a instituit sechestru pe bunurile inculpaţilor, persoane fizice şi juridice, însă valoarea acestor sechestre sunt insignifiante şi nu vor acoperi pagubele. Este dosarul cu cel mai mare număr de victime din ultimul secol. Judecătoria este în imposibilitatea de a da o hotărâre pe latură civilă”, reprezentantul Parchetului General.

“Între acest dosar şi cel de la Tribunalul Bucureşti este clar o legătură. Inculpaţii din ambele dosare au participat la dezastrul de la Colectiv. Hotărârea Judecătoriei pe latură civilă va fi doar una simbolică", a declarat procurorul. Avocaţii victimelor şi ai inculpaţilor au fost de acord cu cererea procurorului. Judecătorul a amânat discutarea cererii Parchetului pentru termenul următor al procesului din 21 martie, însă va trimite Tribunalului Bucureşti o adresă pentru a se comunica în ce stadiu se află dosarul lui Piedone. 

Părinţii aveau la ei pozele copiilor

"Nu ar fi trebuit să fiu aici, dar plec totuşi cu o speranţă. Poate devin naiv, încă mai sper că cei vinovaţi vor plăti. Din păcate, încă mai am dubii că aceste procese vor continua, având în vedere ordonanţa de urgenţă pe care a dat-o actualul Guvern. Le mulţumesc celor din Piaţa Victoriei că au făcut posibilă abrogarea acestei ordonanţe. În sala de judecată am avut fiecare părinte poze cu fiii noştri în mână, ca semn că ei sunt cu noi", a spus un părinte care şi-a pierdut copilul la Colectiv. Cei trei patroni ai clubului Colectiv au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În dosar mai sunt judecaţi Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL. 

64 de tineri au murit şi câteva sute au fost răniţi în urma incendiului din Clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015. A fost una dintre cele mai mari tragedii din istoria României

×