x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Se schimbă macazul și la Bruxelles

Se schimbă macazul și la Bruxelles

de Dan Constantin    |    12 Ian 2017   •   15:30
Se schimbă macazul și la Bruxelles
Sursa foto: Dominique HOMMEL

Invocarea corupției pentru a manipula proiecte europene - speța dezvăluită de Sebastian Ghiță și confirmată de fostul premier Victor Ponta - constituie un nou caz care întărește și dezvoltă în instituțiile de la Bruxelles suspiciuni legate de funcționarea statului de drept și eficiența MCV.

Claude Moraes, președintele Comisiei de libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, notează pe Facebook: ,,Urmărim cu îngrijorare evenimentele din România, unde intervenția serviciilor secrete și a acțiunilor politice în activitatea sistemului judiciar poate doar să șubrezească credibilitatea justiției”. Europarlamentarul laburist britanic adaugă: ,,Lupta împotriva corupției trebuie să nu mai aibă părtinire politică, iar direcția nu trebuie dictată de diverse interese”.

Europarlamentarul Norica Nicolai adaugă că lămurirea până la capăt a acuzațiilor făcute de Ghiță este esențială pentru credibilitatea instituțiilor din România, solicitând în acest sens necesitatea de implicare a președintelui Iohannis. ,,Scandalul de la București pune într-o situație stânjenitoare Comisia Europeană care nu a reușit prin MCV eliminarea proceselor selective și a soluțiilor părtinitoare. Apare cu claritate că până în 2019, Comisia Europeană trebuie să ridice monitorizarea României și să instituie un sistem de supraveghere egal, dar eficient, pentru toate țările membre”, subliniază Nicolai.

Interesantă este și tăcerea Ambasadei Statelor Unite de la București, care nu a dat nicio declarație referitoare la acest scandal, deși au fost vizați doi șefi de stații CIA, catalogați de Ghiță ca ,,foști și actuali șefi ai doamnei Kovesi”. La întrebarea unui ziarist, răspunsul a fost sec: Întrebați la DNA!

Claude Moraes, președintele Comisiei de drepturi cetățenești din PE, urmărește atent uriașul scandal de la București

 

×