x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 14 elevi ieşeni au luat nota zece la BAC. Procentaj mai bun al promovabilităţii faţă de anul trecut

14 elevi ieşeni au luat nota zece la BAC. Procentaj mai bun al promovabilităţii faţă de anul trecut

de Cristinel C. Popa    |    07 Iul 2014   •   17:08
14 elevi ieşeni au luat nota zece la BAC. Procentaj mai bun al promovabilităţii faţă de anul trecut

Astăzi, Inspector Şcolar General, prof. dr. Camelia Gavrilă, şeful Inspectoratului Şcolar General Iaşi, a subliniat faptul că la Iaşi procentul de promovare la examenul de bacalaureat a crescut semnificativ faţă de anul trecut. De asemenea, la Iaşi s-a înregistrat un număr de 14 absolvenţi care au obţinut media generală 10 la examenul de bacalaureat. Rezultatul mai bun faţă de anul anterior s-a datorat în opinia domniei sale bunei organizări a simulărilor, dar în special faptului că s-au luat măsuri ferme la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ. “Ore de pregătire, diferite forme de intervenţie, în aşa fel încât elevii, absolvenţii să beneficieze de o educaţie şi de o pregătire adecvată pentru examen”, a spus şeful IŞJ.

Ea a punctat şi corecta atitudine în cazul sesizării unor evenimente ieşite din comun. De exemplu, la o şcoală din Paşcani a fost întreruptă furnizarea energiei electrice timp de patru minute în timpul derulării exemenului de bacalaureat. “Timp de patru minute energia electrică a fost întreruptă la Colegiul Naţional Mihail Sadoveanu din Paşcani, însă înregistrarea celor petrecute a fost arhivată. De altfel a fost monitorizată permanent activitatea prin intermediul camerelor de luat vederi din şcoli”, a spus prof. dr. Camelia Gavrilă.

800 de elevi au luat note între nouă şi zece

“Promoţia curentă s-a prezentat mult mai bine promoţia curentă, elevii s-au prezentat mai bine faţă de cei de anul trecut. Avem un procentaj de 73.65 la sută promovabilitate, un procentaj mai mare faţă de 2013, 67.55 %. Procentele care s-au adăugat faţă de anii anteriori le-aş interpreta dintr-o dublă perspectivă, pe de o parte noi am fost consecvenţi în organizarea unor simulări foarte serioase şi am insistat asupra prezenţei. În afară de cea organizată de minister au existat anul trecut şi anul acesta câte două simulări, anul acesta cu cea a ministerului, două, dar foarte riguros organizate şi am urmărit prin inspecţiile tematice modul cum au fost prelucrate la nivelul clasele şi în şedinţele cu părinţii aceste rezultate. Am monitorizat absenţele şi am solicitat directorilor să fie foarte fermi în intoleranţa faţă de absenteismul ridicat şi s-a urmărit atenuarea fenomenului, dar şi de relaţionarea foarte bună cu părinţii, în aşa fel încât să fie recuperaţi elevii cu tendinţe spre absenteism şi evident, către o pregătire superficială. În afară de acestea s-ar mai adăuga şi o nemulţumire a şcolilor în momentul când se vedeau cu procentaje mai slabe faţă de altele, e vorba şi de imaginea de sine a fiecărei unităţi. Astfel s-au luat măsuri prin ore de pregătire, diferite forme de intervenţie, în aşa fel încât elevii, absolvenţii să beneficieze de o educaţie şi de o pregătire adecvată pentru examen”,a subliniat prof. dr. Camelia Gavrilă, şefa IŞJ Iaşi. La Iaşi, din totalul celor 6000 de absolvenţi, 5000 au ajuns pe listele bacalaureatului (au susţinut examenul). “1000 de elevi au preferat să rămână cu diploma de absolvire sau cu certificatele de la liceele tehnologice ce le permite intrarea pe piaţa muncii. Avem 14 elevi cu media generală 10. Iar note între nouă şi 9.99 au fost la 798 de elevi. Aşadar şase procente de creştere la promovabilitate faţă de anul trecut”, a adăugat prof. dr. Gavrilă.

×