x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit Victor Surdu

A murit Victor Surdu

07 Apr 2011   •   14:33
A murit Victor Surdu
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

160155-20090224144820007.jpgDeputatul PSD Victor Surdu a murit astăzi, la vârsta de 63 de ani, din cauza unui cancer pancreatic, de care suferea de mai multă vreme. Victor Surdu era soţul cântăreţei Angela Similea.

Victor Surdu, se destăinuia  într-o emisiune tv lui Florin Conduraţeanu: "Nu pot să accept acea zicere denigratoare a arunca cu noroi. Noroiul este preţios, e pământul cu apa din cer. Noroiul din pământ românesc bun cu apă. Alături de bălegar, care întregeşte ciclul vieţii pe pământ, ei bine noroiul şi bălegarul sunt o avere, sunt mai preţioase decât ţiţeiul şi argintul."

La o zi după intervenţia chirurgicală, la care a fost supus pe 25 octombrie 2010, în Italia, Victor Surdu i-a trimis corespondentului Agerpres din judeţul Neamţ, un mesaj pe telefonul mobil, în care spunea că "se pare că operaţia a reuşit".

"Mai am drum lung. Am reînviat datorită rugăciunii de recunoştinţă şi reînnoire. Noaptea a fost bună, am dormit în trei rafale. Dimineaţa a fost şi mai, şi am avut o discuţie despre Dumnezeu, om, medicină şi sănătate sufletească şi fizică a poporului meu (...) Eu cred că medicina, prin forţa lui Dumnezeu, a devenit o forţă şi în mâna omului. Omul, fie el naturist sau chirurg, nu poate vindeca fără rugăciune. Cred că mă vindec aşa cum cred că poporul meu nu este vindecat şi moare, moare mai devreme cu 20, 30 de ani pentru că nu este informat. Deşi cheltuim mult, trăim în ignoranţă spre o scurtă viaţă fără rânduială şi optimism. Asta înseamnă pagubă şi moarte lentă. Cred că trebuie redată forţa. Dacă nu facem nimic se va spune că au fost unii pe aici care-şi ziceau români dar nu au ştiut să se organizeze şi au devenit nomazi sau au dispărut. Cu nădejde. Victor Surdu".

"Sunt momente când nici măcar cuvintele, oricât de mari, de adevărate ori de sincere, nu oferă alinare şi, cu siguranţă, nu reuşesc nici măcar pentru câteva clipe să întrerupă suferinţa. Însă cuvintele rămân singură formă de a ne împărtăşi astăzi tristeţea”, a transmis PSD în mesajul de condoleanţe. "A dispărut dintre noi un om nepreţuit, din înţelepciunea căruia am învăţat fiecare câte ceva. Mai aveam multe de construit împreună, dar, din nefericire, cursul lucrurilor s-a schimbat astăzi. Pierderea este, pentru noi toţi, uriaşă. Transmitem familiei, în numele întregii familii social-democrate din România, sincere condoleanţe, în acest moment de durere profundă”, se mai arată în mesajul social-democraţilor.

Pe Victor Surdu, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, l-a cunoscut în iunie 1975 când inundaţii devastatoare afectaseră Moldova. " Eu lucram atunci la Iaşi şi m-am cunoscut în acele momente dramatice cu Victor Surdu, care era inginer agronom la o comună de pe malul Prutului, grav afectată de inundaţii. Din cele peste 3.000 de hectare ale exploatării agricole, doar 100 de hectare au scăpat de inundaţii”, îşi aminteşte Iliescu. Ulterior, Ion Iliescu a colaborat cu Victor Surdu la o lucrare de apărare împotriva inundaţiilor. "Era un bun specialist, un bun cunoscător al acestei meserii. A fost un inginer recunoscut”, a susţinut Iliescu.

"Am primit cu îndurerare vestea morţii colegului şi prietenului Victor Surdu. Transmitem pe această cale condoleanţe familiei şi îi suntem alături în aceste momente grele. Plecarea lui Victor Surdu dintre noi este o pierdere pentru viaţa publică, un mare gol lăsat atât în politica românească, cât şi în agricultură, domeniu de care domnia sa a fost întotdeauna foarte apropiat. Ne va lipsi prezenţa sa, înţelepciunea şi prietenia unui om deosebit. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!”, a spus preşedintele PC, Daniel Constantin.

Victor Surdu a fost un om excepţional, care a reprezentat "mult” pentru agricultura românească, a spus, la rândul său, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. "Victor Surdu avea o expresie, pe care şi eu am împrumutat-o de la el. El spunea că agricultura este atât de mare, ca ramură, pentru că este cât ţara, făcând referire la pamânt”, a spus Tabără.

Victor Surdu s-a născut la 11 iulie 1947.
Între 1990 şi 1996 a fost preşedinte al Partidului Democrat Agrar (PDAR). A ocupat între 1989-1990 funcţia de ministru al Agriculturii.
Victor Surdu a fost deputat între anii 1990 şi 1992. Din 2001 era membru al PSD, iar din 2008 deputat de Neamţ.



×
Subiecte în articol: observator victor surdu