x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Abuz cu epoleţi

Abuz cu epoleţi

de Libiu Mateescu    |    19 Aug 2009   •   00:00
Abuz cu epoleţi



Putregaiul de la biroul Poliţiei monumentelor istorice şi patrimoniu Braşov stătea să erupă de ceva timp, iar săptămâna trecută a şi făcut-o, într-o urâtă reglare de conturi a subinspec­torului Angel Istrate cu directorul muzeelor braşovene, Radu Ştefănescu.

Istrate a găsit de cuviinţă să-şi folosească po­ziţia de organ al cercetării penale prelimi­nare pentru a pedepsi cum se cuvine opo­zanţii intereselor sale de familie. Cum în orice lucru încurcat se găseşte la origine o femeie, nici acest caz nu face excepţie. Marcu Daniela Vero­nica (un fel de Udrea a monumentelor istorice braşovene), patroana firmei de săpături arheologice Damasus SRL şi soţia subinspectorului Istrate, a găsit de cuviinţă să-şi implice soţul în cercetarea penală a concurenţilor firmei sale.


TURN PRĂBUŞIT
Prilejul s-a ivit în vara anului trecut, când unul din turnurile interioare din zona istorică a Bra­şovului denumită "Pe sub Ziduri" s-a prăbuşit din pricina tergiversărilor Primăriei Braşov în acordarea urgentă a autorizaţiilor de construcţie pentru monumentele şi clădirile istorice bra­şo­vene. Pentru că firma autorizată Gid SRL a intervenit în regim de urgenţă şi a salvat cel de-al doi­lea turn geamăn şi a limitat distrugerile la cel prăbuşit, subinspectorul Istrate a demarat la fel de urgent cercetări penale, ocolind cu grijă im­plicarea Primăriei Braşov.

"Acest subinspector, a cărui soţie are o firmă concurentă şi se ocupă cu diverse lucrări arheolo­gice, ne cercetează încontinuu, fără să vrea să descopere adevărul, şi anu­me că, dacă nu vom interveni urgent, turnurile istorice ale Braşovului se vor prăbuşi. Noi am salvat turnul geamăn prin injecţii cu ciment, şi chiar clădirea Sfatului, prin intervenţii urgente, deşi Primăria ne şicanează cu obţinerea autori­zaţiilor de construcţie. Pe Istrate îl interesează doar să plătească poliţele soţiei sale către Ştefă­nescu, pentru că nu a angajat-o la muzeu, şi să facă presiuni acolo unde firma familiei sale nu a luat lucrări sau are de încasat bani publici", spu­ne Marcel Ionescu, directorul general Gid SRL.
FIRMĂ CU PROPTELE
Distinsa consoartă a poliţistului cu pricina, care este şi patroana şi administratorul firmei de cercetări arheologice Damasus SRL, este, incredibil, şi vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor, pe Braşov, Harghita şi Covasna. Această calitate o poate ajuta la contractarea de lucrări, firma Damasus obţinând lucrări în nordul ţării, în zona Devei, la Făgăraş, la Braşov, la Cetatea Râşnov etc., toate pe zeci de mii de euro.

Radu Ştefănescu nu a putut s-o angajeze la muzeul de istorie, pentru că dorea să promoveze pe cineva din interiorul muzeului, reputatul muzeograf s-a trezit în cursul săptămânii trecute cu cercetări penale şi percheziţii la domiciliu: "Mi-au făcut o percheziţie urâtă, în forţă, pentru a mă intimida, dar nu au găsit nimic compromi­ţător. Şi asta fiindcă mai demult n-am putut da curs rugăminţii telefonice a soţiei domnului Is­trate de a o angaja la muzeu, pentru că nu în­de­plinea cerinţele de vechime. Lucrează în schimb asiduu cu firma domniei sale şi am avut surpriza unor scandaluri prin Comisia monumentelor, pentru faptul că nu a luat doamna lucrările de săpături arheologice în zona Schei-Pietrele lui Solomon. Nu eu distribui lucrările, ci ministerul. Păcat că se foloseşte de funcţia poliţienească pentru reglări de conturi. Ce a făcut domnul Is­trate în cazul dispariţiei valoroasei icoane de la Biserica «Sf. Nicolae» sau în legătură cu alte dis­pa­riţii de obiecte de artă?", se întreabă muzeolo­gul. Ca să nu mai vorbim despre dispariţia statue­telor de la Castelul Bran, una dintre ele construite din stuf vulcanic, eva­luate la milioane de eu­ro, ne­gă­site de "detectivii" monumentelor până astăzi.


DOSARE PENALE CU CÂNTEC
Subinspectorul Angel Istrate a demarat în forţă când i-a convenit respectivele cercetări, dar cazul este asemănător cu cel al Complexului Agrement de sub Tâmpa, unde primarul Braşovului n-a dat autorizaţia de construire la timp, abuz sancţionat drastic de Tribunalul Braşov, iar ulterior, de Curtea de Apel. Cu toate acestea, Istrate ocoleşte cu grijă însă tot ce ţine de responsabilitatea primarului portocaliu al Braşovului, George Scripcaru.

Subinspectorul nu a ieşit dintr-o prelungită şedinţă, pentru a răspunde întrebărilor noastre, dar, chestionată pe tema conflictului de interese în care se găseşte, doamna Marcu, patroana firmei Damasus, a replicat: "Eu am lucrări în toată ţara, dar am evitat să iau la Braşov tocmai pentru a evita discuţii cu domnul Ştefănescu. Am avut ceva, într-adevăr, la Făgăraş şi Râşnov. Am vrut să mă angajez la Muzeul de Istorie, dar nu m-am mai dus la concurs, pentru că nu aveam siguranţa că voi primi postul, domnul Ştefă­nes­cu preferând pe cineva din interiorul muzeului. Eu am doctoratul din 1998 şi valorez mai mult decât toţi cei de la muzeu laolaltă. Soţul meu este un simplu subinspector, el are şefi la IJP Braşov, aşa că nu poate face el presiuni pentru lucrările mele. Trebuie să aveţi şi dovezi că face ceea ce-l acuză unii!",  spune patroana. Avem, susţinem noi. Subinspectorul Istrate n-a fost de găsit, intrând subit în concediu.

×
Subiecte în articol: observator