x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afacerile aproape-ministrului Justiției, Cristina Guseth

Afacerile aproape-ministrului Justiției, Cristina Guseth

de Ion Alexandru    |    18 Noi 2015   •   11:39
Afacerile aproape-ministrului Justiției, Cristina Guseth
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Cristina Adriana Guseth, prima nominalizare a lui Dacian Cioloş pentru Ministerul Justiţiei, a trecut de comisiile reunite ale Parlamentului, în ciuda prestaţiel lamentabile în timpul audierilor. În miez de noapte, Cioloş a anunțat retragerea noinalizării. Guşeth nu are studii de drept, însă afacerle ei şi ale familiei sale sunt apropiate de fostul regim Băsescu.

Freedom House este ONG-ul care a propulsat-o pe Cristina Guşeth în prim-planul “luptei antcorupţie”. Ceea ce se cunoaşte mai puțin sunt legăturile de afaceri pe care le-a dezvoltat în ultimii 12 ani.

Potrivit Registrului Comerţului, Cristina Adriana Guşeth şi soţul acesteia, Victor Guşeth, sunt asociaţi în nu mai puţin de cinci societăţi comerciale. Cea mai interesantă, din punctul de vedere al legăturilor cu fostul regim patronat de Traian Băsescu este SC Latina Pontoreno SRL, firmă care se ocupă cu editarea cărţilor. Înfiinţată pe 21 noiembre 2005, compania i-a avut ca fondatori pe Victor Guşeth, Mihai Popescu şi Horia Barna. Acesta din urmă a ocupat în mandatul lui Horia Roman Patapievici funcţia de director al Institutului Cultural Român – filiala Madrid. În prezent, Horia Barna deţine funcţia de şef serviciu în cadrul ICR. La un an de la fondarea firmei, el decide să cesioneze acţiunile.

Soţii Guşeth sunt acţionari ai SC Qual Comm SRL, înfiinţată în 2001, care se ocupă cu comercializarea echipamentelor de telecomunicaţii, cartele telefonice, echipamente de transmisiuni şi terminale telefonice. O altă firmă a familiei este SC Personna SRL, înfiinţată în 2006, din structura acţionariatului făcând parte, la momentul fondării, şi un anume Val Ştefan Brânduşescu.



Acesta a primit din partea ASF, în anul 2011, o decizie prin carei s-a retras autorizaţia de agent de investiţii financiare, acordată de CNVM în anul 2009. SC Personna SRL se ocupă cu producţia de filme cinematografice şi video. În 2011, acţionariatul firmei era împărţit între soţii Victor şi Cristina Guşeth, după care tatăl a vândut acţiunile fiicei.

În 2008, Monica Macovei şi Cristina Guşeth au primit NUP într-un dosar în care au fost acuzate de fostul ministru Tudor Chiariu că, împreună cu Freedom House, au trucat o licitaţie pentru evaluarea antcorupţie în 2005. Chiuariu a acuzat că această licitaţie a urmărit de fapt înlăturarea fostei conduceri a PNA şi numirea în fruntea DNA a lui Daniel Morar.

Legăturile Cristinei Gușeth cu Monica Macovei au recomandat-o, spun voci politice, pentru nominalizarea ei la conducerea Ministerului Justiţiei

×
Subiecte în articol: Cristina Guseth monica macovei