x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Agentu’ termic, ţinut la răcoare

Agentu’ termic, ţinut la răcoare

de Diana Scarlat    |    29 Oct 2008   •   00:00

Dincolo de discuţiile şi dezbaterile de luni, bucureştenii şi-au mai petrecut o noapte în frig. Explicaţia: agentu’ termic a fost prins nepregătit! Deşi s-a strecurat timid în calorifere după scandalul pe care l-a provocat în lipsă, n-a reuşit să le-ncălzească. Situaţia agentului rămâne neelucidată.



În timp ce ELCEN (SC Electrocentrale Bucureşti SA) ne spune că RADET (Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice) nu-i dă bani şi suntem în pericol de a ne petrece iarna-n frig, Virgil Ramba, directorul RADET, ne asigură în continuare că totul va fi bine şi "nici vorbă de oprirea căldurii". Dom’ director se scuză pentru atmosfera de peşteră din apartamentele bucureştenilor, explicând că tremuratul a fost perfect legal: nu putea să dea căldură până nu se scurgeau trei zile
cu temperaturi sub zece grade Celsius. După ce condiţiile au fost îndeplinite, bucureştenii au tremurat în continuare din cauza lipsei de comunicare între RADET şi ELCEN. "RADET recunoaşte că a fost o sincopă. ELCEN nu a fost anunţat că se porneşte încălzirea şi a funcţionat cu generatoarele pe care le avea strict pentru apă caldă", şi-a făcut "mea culpa" Virgil Ramba ieri, în cadrul Comisiei de dialog social a municipiului Bucureşti, care a avut loc la sediul Consiliului Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

CAPUL ŞI COADA DE PEŞTE
De altfel, întâlnirea de la sediul CNIPMMR s-a terminat tot în coadă de peşte, aşa cum a şi început, dar cel puţin i s-a dat de cap: toate deciziile depind de şeful Guvernului. Oficialii invitaţi la dezbateri pe tema furnizării energiei termice pentru populaţie în sezonul rece 2008-2009 nu au ajuns la nici o concluzie. Mulţi dintre cei invitaţi nici nu s-au deranjat să se prezinte la întâlnire. Au lipsit primarii, iar ELCEN, MIRA şi Finanţele şi-au trimis doar reprezentanţi de rang inferior. Pisica deghizată în agent termic rămâne aruncată de la unii la alţii, după cum urmează: o să avem căldură la iarnă dacă ELCEN plăteşte combustibilul contractat. ELCEN va plăti combustibilul contractat dacă RADET îşi plăteşte datoriile, aşa cum s-a convenit, adică 141 de milioane de lei pe lună până în martie 2009. RADET va avea bani dacă îi va da MIRA (Ministerul Internelor şi Reformei Administrative). Iar MIRA va da banii "RADET-ului" dacă va dispune Ministerul Finanţelor care, la rândul său, se află în subordinea premierului Tăriceanu. Pe de altă parte, şi ELCEN este subordonat Ministerului Finanţelor, deci tot Guvernului, factorul de decizie fiind tot şeful acestuia. Din acest lanţ al slăbiciunilor, dispus schematic sub formă de cerc vicios, rezultă că "peştele" nostru seamănă cu mitologicul şarpe Ouroboros care-şi înghite coada, deci nu se ştie cu precizie de unde se-mpute, iar "peşterile" noastre se vor încălzi dacă vrea Guvernul. În concluzie, teoretic e aşa cum zice dom’ director Virgil de la RADET, adică "nu-i nici o problemă". Practic, RADET nu va primi agentu’ termic de la ELCEN dacă nu va plăti, iar banii există deocamdată doar teoretic. MIRA a virat abia acum către RADET 70 de milioane de lei din totalul de 170, urmând ca diferenţa de 100 de milioane să se plătească în noiembrie.

CU MÂŢA-N SAC
La binecunoscuta discordanţă dintre declaraţiile reprezentanţilor ELCEN şi RADET, în privinţa plăţii datoriilor, se adaugă şi cea legată de Cet Sud. În timp ce Virgil Ramba spune în continuare că acolo a fost o avarie ce s-a remediat în cursul zilei de luni, reprezentanţii ELCEN susţin că nu a fost nici o avarie, ci a fost vorba despre solicitarea RADET: "Noi am dat drumul la instalaţii la parametrii ceruţi de ei. Furnizăm în fiecare dintre cele cinci puncte termice din Bucureşti atât cât consideră dânşii necesar. Aşa-zisa căldură din aceste zile a fost de fapt apă caldă menajeră redirecţionată de RADET în calorifere", spun reprezentanţii ELCEN.
În continuare nu ne rămâne de făcut altceva decât  să aşteptăm ca datoriile să se plătească şi să ne rugăm la Dumnezeu să fie vreme bună cât mai mult timp.

×
Subiecte în articol: observator radet elcen