x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator An universitar - Facultatea de trei ani

An universitar - Facultatea de trei ani

de Eugenia Mihalcea    |    03 Oct 2005   •   00:00
An universitar - Facultatea de trei ani

Anul universitar a fost deschis in trei zile diferite in cadrul institutiilor de invatamant superior din Bucuresti si din tara, din cauza ca ziua de 1 octombrie a cazut intr-o sambata. Bobocii care incep astazi oficial universitatea vor face numai trei ani de facultate.

Anul universitar a fost deschis in trei zile diferite in cadrul institutiilor de invatamant superior din Bucuresti si din tara, din cauza ca ziua de 1 octombrie a cazut intr-o sambata. Bobocii care incep astazi oficial universitatea vor face numai trei ani de facultate, conform noilor reglementari.

Cei circa 62.000 de tineri care intra in anul I vor primi la finele facultatii un sumpliment la diploma, redactat in engleza in conformitate cu normele europene si care le va fi util la o eventuala angajare in Uniunea Europeana. Dar pentru a avea o perspectiva mai buna in cariera, cei care termina primul ciclu de studii, cel universitar de licenta, sunt sfatuiti sa urmeze si un master. Studiile universitare de masterat sunt, incepand din aceasta toamna, de doi ani.

CREDITE. Aproximativ 600.000 de tineri incep astazi facultatea in toata tara.

Pentru a oferi tinerilor posibilitatea de a se transfera mai usor de la o facultate la alta din tara sau din strainatate, Ministerul Educatiei a reglementat si sistemul creditelor de studii. Astfel, studiile universitare de licenta corespund unui numar de 180-240 de credite, conform Sistemului European de Credite de Studiu Transferabile (ECTS). In invatamantul de zi, durata normala a studiilor universitare de licenta este de trei-patru ani si corespunde unui numar de 60 ECTS pentru un an de studiu, iar ciclul de studii universitare de licenta se organizeaza pe domenii de studiu, cu exceptia specializarilor reglementate in UE prin norme speciale.

MASTER. Studiile universitare de masterat corespund unui numar de credite de studiu transferabile cuprins, de regula, intre 90 si 120. Durata normala a studiilor universitare de masterat e de 1-2 ani si corespunde unui numar de 60 ECTS pentru un an de studiu. Studiile universitare de masterat asigura aprofundarea cunoasterii in domeniul studiilor de licenta sau intr-un domeniu apropiat si constituie o baza pregatitoare obligatorie pentru studiile doctorale.

2005/2006
  • 49 de institutii de invatamant superior de stat civile
  • 7 institutii de invatamant superior de stat militare
  • 29 de institutii de invatamant superior particular acreditate
  • 28 de institutii de invatamant superior autorizate sa functioneze provizoriu
  • ×
    Subiecte în articol: observator universitare