x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ancheta procurorilor suspendă Comisia Nana. Raportul comisiei de anchetă parlamentară va fi finalizat joi şi depus la Biroul Permanent

Ancheta procurorilor suspendă Comisia Nana. Raportul comisiei de anchetă parlamentară va fi finalizat joi şi depus la Biroul Permanent

de Vali Blanaru    |    22 Apr 2014   •   21:59
Ancheta procurorilor suspendă Comisia Nana. Raportul comisiei de anchetă parlamentară va fi finalizat joi şi depus la Biroul Permanent
Sursa foto: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto

Activitatea Comisiei Nana a fost suspendată începând de ieri, după ce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a început urmărirea penală în acest caz, în urma raportului Corpului de Control al Guvernului privind neregulile constatate la retrocedări în judeţul Călăraşi. Decizia de suspendare a Comisie Nana urmează a fi luată în Birourile Permanente Reunite care va avea loc săptămâna viitoare, spune vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, la finalul Biroului Permanent al Senatului, la Palatul Parlamentului.
“Această decizie va fi luată de Birourile Permanente Reunite care vor constata că la Camera Deputaţilor, ca urmare a faptului că s-a dispus din partea Corpului de Control al primului ministru o sesizare la Parchet, iar Parchetul s-a sesizat şi a deschis o cercetare, pe cale de consecinţă, probabil, cel mai probabil şi logic este să-şi suspende activitatea până când justiţia îşi va face treaba. (...) Probabil că va fi tot într-o zi de luni (luată decizia – n.r.), pentru că noi am decis ca Birourile Permanente să se reunească în fiecare luni pentru că ele conduc şi activitatea curentă a Senatului. Din punct de vedere procedural, practic şi-a încetat activitatea Comisia”, a mai arătat vicepreşedintele Senatului.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început recent urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri de pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi. Parchetului General a informat că dosarul privind terenurile din comuna Nana a fost constituit în urma sesizării transmise de Corpul de Control al premierului.

Raportul Comisiei Nana ar putea fi secretizat
Raportul Comisiei Nana este gata în proporţie de 98%, iar parlamentarii mai au nevoie doar de rezultatul inspecţiei fiscale declanşată de ANAF la Berfige SRL, firma italiană de la care Ioana Băsescu a achiziţionat ferma de la Nana. ANAF trebuie să trimită rezultatul inspecţiei fiscale joi către Comisia Nana. Rezultatul inspecţiei va fi inclus în raportul comisiei care va fi depus la Birourile Permanente. Solicitarea de inspecţie fiscală la Berfige SRL a fost depusă înainte de demararea anchetei procurorilor. Deocamdată nu se ştie în ce măsură datele raportului vor fi făcute publice, mai ales că există un precedent.

Nici raportul realizat de sub-comisia buget-finanţe a Senatului privind activitatea CEC Bank nu a fost dat publicităţii. Senatorii au audiat conducerea băncii de stat CEC pentru a vedea modul în care Ioana Băsescu a obţinut finanţarea de 4,6 milioane de lei, mult peste plafonul maxim al împrumuturilor ipotecare acordate de bancă persoanelor fizice. În urma audierilor a reieşit că fiica cea mare a preşedintelui a fost singura persoană care a obţinut un astfel de împrumut anul trecut. Sub umbrela secretului bancar, raportul CEC Bank nu a fost niciodată făcut public. Radu Graţian Gheţea este încă preşedintele băncii, deşi premierul Victor Ponta a anunţat de câteva ori că îl va schimba din funcţie. Enche Jiru, candidatul preferat pentru funcţia de preşedinte al CEC, aşteaptă finalizarea negocierilor dintre Ministerul Finanţelor şi Radu Gheţea. Şeful CEC nu poate fi concediat fără plata unor despăgubiri consistente, iar Finanţele încearcă să evite plata acestora.


×
Subiecte în articol: comisia nana ferma presedintelui