x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EXCLUSIV. Astronom Adrian Șonka: Obiectul luminos de pe cerul României, un BOLID. Meteoroidul, până în doi metri, fără legătură cu cometa LoveJoy

EXCLUSIV. Astronom Adrian Șonka: Obiectul luminos de pe cerul României, un BOLID. Meteoroidul, până în doi metri, fără legătură cu cometa LoveJoy

de Cristian Ionescu    |    07 Ian 2015   •   13:58
EXCLUSIV. Astronom Adrian Șonka: Obiectul luminos de pe cerul României, un BOLID. Meteoroidul, până în doi metri, fără legătură cu cometa LoveJoy

Cerul României a fost puternic luminat, noaptea trecută, la ora 03:05. Imaginile au fost surprinse de camere de supraveghere ale mai multor locuințe, din orașe diferite. Lumina orbitoare a putut fi vazuta si din Bucuresti, foarte multe persoane povestind experienta pe diferite retele de socializare.

"in jurul orei 03:00, sunt aproape sigur ca am vazut un meteorit deasupra Bucurestiului. S-a vazut din campus Leu, in directia nord. Puteti verifica niste camere de supraveghere pentru filmarea evenimentului? Pentru cateva secunde, a fost lumina ca si ziua, vazandu-se 2 fragmente pe cer (unul mai mare, altul mai mic)."

"Buna dimineata un fenomen ciudat sa produs acum 20 de minute acum este ora 3:30, o lumina puternica a cuprins timp de 4-5 secunde, aveti un raspuns la acest fenomen ? Locatia Ilfov Buftea".

Reprezentanții Poliției Române nu a putut da vreo informație cu privire la eveniment, precizând că nu au cunoștință de o asemenea întâmplare și nici nu e de competența lor. Reprezentații ROMATSA au declarat că, cităm: "Fenomenul la care faceti referire nu a fost produs de aviatie si nu a afectat activitatea acesteia", dar nu au precizat cauza sursei de lumină.

Singurul care știe ce s-a întamplat

"Un bolid, o stea cazatoare foarte foarte stralucitoare, produsa probabil de un obiect maricel, care a avut pana in cativa metri. Un meteoroid care a intrat in atmosfera terestra si s-a fragmentat, lasand o dara luminoasa. Eh, dâra aia luminoasă se numeste meteor.  Daca e foarte foarte stralucitoare, cum a fost si in cazul nostru, spunem ca am avut un "bolid". Apoi, după cât de mare a fost strălucirea lui, putem să presupunem cam cât de mare a fost obiectul. Eu cred că a avut până în doi metri. S-a putut vedea din mai multe locuri din Romania, pentru ca evenimentul s-a produs la o inaltime destul de mare, pe la vreo 30-40 de kilometri si se vede din mai multe locuri, pe o are de zeci, daca nu sute de kilometri. E ceva ce se intampla. Nu se intampla foarte foarte des, probabil ca daca am sta sa urmarim cerul am observa astfel de evenimente doar de cateva ori pe an, dar pentru ca nu facem asta, auzim o data la cativa ani si ni se pare iesit din comun. Practic, obiecte din astea mici care patrund in atmosfera apar de cateva ori pe an. Evenimentul n-are nicio legatura cu cometa LoveJoy, este la zeci de milioane de kilometri de Pamant si in orice alta directie. Probabil ca este un mini asteroid care se rotea in jurul soarelui si avea o traiectorie care se intersecta cu cea a Pamantului. Nu este ramasita de cometa, pentru ca obiectele care se afla in coada cometei nu sunt atat de mari. Cel mai probabil nu se vor gasi fragmente, dar as spune ca e cam la limita ca sa mai lase ceva in urma lui. Daca era putin mai mare, spuneam sigur ca s-ar putea gasi fragmente. Daca era putin mai mic, spuneam sigur ca nu se vor gasi. Asa, e cam intre. Depinde foarte mult de consistenta. Dar, daca e sa gasim ceva, vor fi obiecte de marime foarte mica, centimetri. Fragmentarea a fost foarte puternică, lumina aceea o dovedește", a declarat în exclusivitate pentru Jurnalul Național, Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti".

Rămâneți pe Jurnalul.ro pentru mai multe informații.

×