x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, în 2004: "Voi fi un susţinător al Educaţiei"

Băsescu, în 2004: "Voi fi un susţinător al Educaţiei"

13 Aug 2010   •   00:00
Băsescu, în 2004: "Voi fi un susţinător al Educaţiei"
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

În 2004, în campania electorală pentru prezidenţiale, Traian Băsescu le trimitea profesorilor scrisori în care le spunea că a fi cadru didactic trebuie să fie un motiv de orgoliu, nu de compătimire. Acum, când nu mai vizează nici o candidatură, îi trimite să-şi găsească o a doua slujbă şi să nu se mai plângă că sunt prost plătiţi.

Iată cum se gudura atunci Traian Băsescu pe lângă cei care reprezentau o sursă de voturi pentru el, într-o scrisoare postată pe blog de pesedista Ana Birchall:

"Stimate domnule profesor, M-am gândit bine ce responsabilitate îmi asum prin candidatura mea la Preşedinţia României. Misiunea mea ca preşedinte este una foarte importantă. Trebuie să fac România să funcţioneze, să devină performantă. Însă nici o ţară nu poate progresa dacă Educaţia şi învăţământul nu sunt considerate, şi în fapte nu numai în vorbe, priorităţi naţionale. Eu doresc să înfăptuiesc acest lucru. Pentru aceasta am nevoie de ajutorul dumneavoastră.
Este un fapt real că, în ultimii patru ani, dezastrul din învăţământ produs de guvernarea PSD ne-a copleşit pe toţi. Cunosc bine nemulţumirile dumneavoastră: şcolile sunt insalubre, materialul didactic depăşit, reforma în învăţământ este incoerentă, salariile sunt ridicole. Eu cred că atunci când sunteţi nemulţumiţi, spuneţi, de fapt, că ţara este condusă prost.
Un guvern, dacă doreşte cu adevărat, poate găsi resursele necesare pentru a aloca învăţământului ceea ce i se cuvine de drept. Cum a reuşit Bulgaria, o ţară mai modestă decât a noastră, să aloce învăţământului 6%-7% din PIB? Şi asta încă din urmă cu 10 ani. Bulgaria are acum o şcoală foarte bună, nu ca sistemul nostru care se zbate într-o sărăcie lucie.
Astăzi, a fi profesor în România este mai curând un motiv de compătimire decât un orgoliu. Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple!
Ştiu că aţi reuşit să rezistaţi, desfăşurându-vă activitatea din pasiune şi dintr-un sentiment al datoriei, cu totul onorant, pe care-l aveţi faţă de copii, faţă de elevi.
Pentru aceasta, vă asigur că, niciodată, Educaţia nu va mai fi «cenuşăreasa» bugetelor de stat. Acum este nevoie mai mult ca oricând să eliminăm haosul din învăţământul românesc. Este timpul ca banii Educaţiei să nu mai fie furaţi pentru a acoperi pierderile din sectoarele nerentabile ale economiei. Este vremea să nu mai tolerăm acest sistem bolnav care încearcă să se consolideze.
Grija mea va fi aceea de a schimba regulile acestui joc, astfel încât domeniul educaţional să nu mai respire un aer toxic, ci unul cât mai sănătos.
Ca preşedinte, voi avea o relaţie de parteneriat instituţional cu primul-ministru, domnul Călin Popescu-Tăriceanu. Voi avea grijă ca problemele dumneavoastră să se regăsească pe agenda instituţiilor guvernamentale. Voi cere rezolvarea lor şi, împreună, vom găsi soluţii.
Vă asigur că veţi găsi în mine un susţinător al Educaţiei şi învăţământului.

Cu sinceritate,
Traian Băsescu"


Hadăr: "Şeful statului avea alte interese"
Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că scrisoarea aceea a fost trimisă cu interesul clar de a câştiga voturile profesorilor. "Nici o societate nu poate evolua fără educaţie. Nu poţi să umileşti educaţia, s-o decredibilizezi continuu şi în acelaşi timp să vrei să fie şi performantă. Poate că avea dreptate preşedintele, dacă putem să glumim, pentru că Educaţia primeşte în prezent mai puţin decât primea Cenuşăreasa", a declarat Andronescu. Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr, a spus şi el că în 2004 preşedintele avea alte interese decât acelea pe care le are acum. "Îşi dorea sprijinul cadrelor didactice, un sprijin extrem de consistent, pentru că erau aproximativ 400.000 de salariaţi. Preşedintele chiar mă lămurise şi pe mine că vrea să facă ceva în privinţa Educaţiei. A fost extrem de inteligent, cel puţin la acel moment.

Acum lucrurile s-au schimbat fundamental, în sensul că preşedintele a ajuns un adversar al Educaţiei, deşi vina nu aparţine celor care lucrează în sistem. Cred că s-a pierdut colaborarea în momentul în care preşedintele n-a fost în stare să aplice legea - mă refer la Legea 221. Şi Legea 221 a fost obţinută tot la răspântia între două mandate. Chiar şi aprobarea acestei legi a fost dată de preşedinte ca monedă de schimb a semnării strategiei pentru Educaţie a federaţiilor sindicale. Apoi, preşedintele a început să vadă învăţământul ca pe un sistem care nu produce nimic.

Preşedintele a greşit flagrant în ultima vreme faţă de Educaţie. Pierzând susţinerea elitelor, pentru că elitele l-au susţinut în 2004, acum efectiv nu mai are nici o dorinţă de a se face iubit de elite. Fără elite va fi rău. Cum să mai crezi în bunele intenţii ale preşedintelui şi ale celor care ne conduc, dacă de la Pactul pentru Educaţie, din 2007, până azi, s-a trecut de la intenţia declarată a lui Traian Băsescu de a aduce creierele înapoi în ţară, la ceea ce ne spune astăzi, să plecăm pentru că nu poate să ne plătească", a comentat Hadăr. Preşedintele FSLI, Aurel Cornea, a spus că şeful statului s-a dezis de acea scrisoare.

"Noi am tot făcut referire la această scrisoare, cu ocazia grevei de trei săptămâni din 2005, iar preşedintele a trebuit să aibă o reacţie şi a declarat că nu este scrisoarea lui şi a dat vina pe staff-ul de campanie de la Iaşi", a spus Cornea.

  ● Diana Scarlat

×
Subiecte în articol: observator