x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Burse pentru şcolarii săraci, dar inteligenţi, de la sate

Burse pentru şcolarii săraci, dar inteligenţi, de la sate

de Cristinel C. Popa    |    03 Feb 2014   •   20:07
Burse pentru şcolarii săraci, dar inteligenţi, de la sate

O fundaţie din Iaşi şi-a propus să ajute copiii fără posibilităţi materiale dar buni la învăţătură din satul Liteni, comuna Belceşti. Fundaţia Bethany lansează un program de burse pentru şcolarii nevoiaşi din clasele a VII-a şi a VIII-a de la şcoala gimnazială amintită.

La instituţia de învăţământ sunt înscrişi 400 de elevi, dintre aceştia, foarte mulţi provin din familii cu resurse materiale reduse, dar care obţin performanţe foarte bune la învăţătură. “Programul va avea două direcţii majore de intervenţie: prima se referă la acordarea de burse lunare în valoare de 150 lei pentru 10 copii, din care aproximativ 40% din cuantumul bursei pentru materiale didactice (rechizite, cărţi, materiale educaţionale auxiliare) - respectiv 60% din cuantumul bursei pentru haine, încălţăminte şi produse alimentare; bursele vor fi oferite doar pe timpul anului şcolar, respectiv nouă luni”, a spus Diana Păiuş, manager zonal al Fundaţiei Bethany.

Fundaţia ieşeană, sprijinită de mai mulţi sponsori, a reuşit să termine şi lucrările de renovare şi reabilitare termică la şcoala sătească din Liteni. Scopul programului este de a sprijini performanţa în educaţie a copiilor cu merite deosebite, dar cu dificultăţi de natură financiară sau socială.
 “Pe parcursul colaborării noastre cu Şcoala Liteni am remarcat foarte mulţi copii cu potenţial intelectual deosebit care, încă din clasele a VI-a, a VII-a, ştiu ce drum vor să aleagă în viaţă şi, implicit, ce meserie. Este dureros faptul că, mulţi dintre ei, ajungând la finalul clasei a VIII-a, se lovesc de imposibilitatea materială a părinţilor de a-i susţine la liceele pe care şi le doresc, iar astfel, pentru mulţi, visele se opresc acolo. Prin acest program de burse vrem să îi ajutăm pe aceşti copii să viseze mai departe, şi nu facem asta singuri, ci împreună cu partenerii nostri al căror sprijin este esenţial pentru implementarea programului”, a mai spus Diana Păiuş.

Căutare de mentori care să-i sprijine să continue studiile
O altă direcţie a colaborării dintre fundaţie şi şcoală se referă la dezvoltarea deprinderilor sociale şi vocaţionale ale copiilor selectaţi în cadrul unui program destinat identificării unor mentori (oameni din mediul de afaceri local, academic, artistic) care să îi ajute pe copii să se familiarizeze cu oportunităţile pe care le oferă Iaşiul, atât din punct de vedere educaţional şi profesional, cât şi sub aspect cultural, artistic. “Bugetul necesar implementării Programului de Burse pentru cei zece copii pe tot parcursul anului 2014 este de 25.700 lei. Programul este susţinut exclusiv din fonduri private, partenerii programului fiind companiile Gemini Cad Systems, cu o sponsorizare în valoare de 13 480 lei şi Fundaţia Autonom ce a oferit o contribuţie  de 3000 lei”, se arată într-un comunicat trimis de fundaţie. “Prin implicarea noastră dorim să ajutăm copiii să conştientizeze ce vor să devină în viaţă, să-i familiarizăm cu şcolile pe care vor să le urmeze şi desigur, cu mediul efectiv în care îşi vor desfăşura activitatea şcolară”, a declarat Tarquinius Stamate, directorul unei agenţii ieşene ce s-a implicat în frumoasa acţiune. “Programul pilot se va adresa în acest an unui număr de maxim zece copii urmând ca, după evaluarea impactului produs în cadrul proiectului, să fie extins numărul în anul şcolar 2014-2015. Programul reprezintă o continuare a demersului de reabilitare a şcolii realizat în 2013 de Fundaţia Bethany prin intermediul unui parteneriat cu Habitat for Humanity România şi Delphi Diesel Systems Iaşi, cu ajutorul cărora au fost realizate lucrările de renovare şi reabilitare termică. Proiectul a durat cinci luni şi s-a realizat prin susţinerea financiară a Fundaţiei Delphi şi implicarea a 229 de voluntari de la fabrica Delphi, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany şi Consiliul Judeţean Iaşi”, mai arată reprezentanţii fundaţiei.

×