x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concubinajul, atacat în Parlament de „familiști”

Concubinajul, atacat în Parlament de „familiști”

de Diana Scarlat    |    01 Mar 2017   •   08:25
Concubinajul, atacat în Parlament de „familiști”
Sursa foto: nautiluz56/Getty Images/iStockphoto

Deputații și senatorii își pasează unii altora inițiativa legislativă susținută de trei milioane de semnături a Coaliției pentru Familie care ar trebui să modifice textul Constituției - astfel încât să se prevadă că familia se întemeiază pe căsătoria între „un bărbat și o femeie”. În același timp, Parlamentul ar putea vota o propunere venită din partea lui Remus Cernea, pentru legiferarea parteneriatului civil, care ar putea duce, ulterior, la intrarea în legalitate a căsătoriilor între persoane de același sex. Tradiționaliștii cer și scoaterea în ilegalitate a concubinajului.

 

Parlamentul are o nouă problemă în legătură cu introducerea în Constituție a definiției familiei, care în plus ar putea intra în contradicție cu o lege nouă. Pe 15 februarie, Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților a avizat pozitiv proiectul de lege privind parteneriatele civile, inițiat cu mai mulți ani în urmă de Remus Cernea, pe vemea când era parlementar. Proiectul a fost respins atunci în plen, dar acum a fost readus în actualitate și a primit primul aviz favorabil. Susținătorii familiei tradiționale spun că o astfel de lege a parteneriatului civil este adresată cuplurilor între persoane de același sex, deși textul arată că inițiativa se referă inclusiv la cuplurile heterosexuale.

 

Legea este «fabricată» special pentru homosexuali”

„Parlamentul de la București dezbate inițiativa legislativă de legiferare a concubinajului sub denumirea de „parteneriat civil”, accesibil oricăror cupluri, heterosexuale sau homosexuale, „fără discriminare”. Drepturile conferite prin aceste parteneriate sunt copiate integral din Codul Civil, capitolul „Căsătoria” – mai puțin, deocamdata!, dreptul la copii (adopție/reproducere asistată). Ceea ce înseamnă că legea este „fabricată” special pentru homosexuali: cuplurile heterosexuale nu au, practic, motive să intre într-un „parteneriat”, ele având la dispoziție instituția multi-milenară a căsătoriei”, explică într-o scrisoare deschisă Colaiția pentru familie, care cere inclusiv eliminarea concubinajului, pentru a veni astfel în sprijinul întăririi instituției familiei. Pe de altă parte, Coaliția cere introducerea de urgență a definiției familiei în constituție. „Acțiunea de revizuire a Constituției nu își propune să introducă noi principii constituționale, ci își propune să elimine o confuzie terminologică apărută în ultimele două decenii, privitor la instituția căsătoriei. Totodată, își propune să reafirme căsătoria ca unică modalitate de întemeiere a unei noi familii, fără să excludă relațiile de familie care se nasc în mod automat prin rudenie sau adopție și care se subsumează definiției constituționale, așa cum de altfel este precizat și acum. Ca atare, nicio lege care ar prevede înființarea unei familii printr-o formă de contract civil alternativă la cel marital nu poate fi constituțională, nici acum, nici după revizuirea dorită de noi”, explică Bogdan Stanciu, reprezentantul Coaliției.

 

Lipsa precedentului și a soluțiilor

În legătură cu pasarea atribuțiilor între camere, pentru introducerea definiției familiei în Constituție, există o explicație care a fost oferită oficial de președinții comisiilor juridice din cele două camere ale Parlamentului, privind lipsa unor proceduri sau regulamente necesare, având în vedere și lipsa de precedent a unei inițiative legislative a cetățenilor pentru revizuirea legii fundamentale. „Compartimentele de specialitate ale comisiilor s-au angajat să realizeze regulamentele comune, cu celeritate”, mai spune Bogdan Stanciu. Alianța Familiilor din România, parte a Coaliției, atrage atenția asupra consecințelor pe care le-ar putea avea legiferarea parteneriatului civil. „Dacă urmărim evoluția Franței, după legiferarea parteneriatului civil s-a mers mai departe, spre direcția legalizării căsătoriilor între persoane de același sex. Cerem doar să ni se respecte un drept. Constituția se poate modifica în urma referendumului pe care noi l-am cerut. Noi nu suntem de acord cu legea parteneriatelor civile, pentru că lucrurile vor evolua. Nu înțeleg cum ignoră politicienii cele peste trei milioane de semnături și țin cont de o propunere susținută de câțiva parlamentari. Noi nu luptăm împotriva lor, ci pentru fanmilia tradițională și ne exprimăm pe cale democratică”, a explicat, pentru Jurnalul Național, David Țuț, reprezentant al asociației.

 

 

Retragerea subvențiilor pentru avorturi

Coaliția pentru Familie merge mai departe cu cerințele pentru sprijinirea familiei tradiționale prin legislație, cerând să nu se mai deconteze de la buget statului avorturile și anticoncepționalele. „Solicităm Parlamentului României respingerea propunerii legislative privind parteneriatele civile și totodată trecerea cu urgență la adoptarea unui program coerent și consistent de încurajare a formării de noi familii prin căsătorie și de redresare demografică prin sporirea natalității. În fața schimbărilor demografice pe care chiar specialiștii Academiei Române le consideră „dramatice”, responsabilitatea ce le revine nu mai poate fi în niciun fel eludată”, arată Coaliția în scrisoarea deschisă adresată liderilor partidelor politice. 

 

Unii sociologi arată că de la creșterea natalității prin eliminarea decontării anticoncepționalelor și a avorturilor de la bugetul de stat ar putea apărea alte fenomene sociale negative, pe termen lung, precum creșterea nivelului de sărăcie, a abandonului familial și a infracționalității. Cu toate acestea, printre cerințele Coaliției pentru Familie se numără și aceste măsuri.

×