x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM: Fără discriminare

CSM: Fără discriminare

de Violeta Fotache    |    14 Apr 2009   •   00:00

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cere eliminarea oricăror forme de discriminare a personalului din sistemul judiciar, sub aspectul formei de salarizare.



CSM a luat poziţie în urma protestelor din ultimele zile generate de ordinul ministrului Justiţiei prin care s-a hotărât să se plătească sporul de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică doar grefierilor care au hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii în acest sens.

"Consiliul Superior al Magistraturii va analiza de urgenţă, în prima şedinţă a plenului, solicitările care au făcut, în ultimele zile, obiectul discuţiilor Adunărilor generale ale magistraţilor", arată CSM. Consiliul consideră că întărirea legăturii permanente cu corpul magistraţilor este vitală pentru CSM, ca organ ai cărui membri sunt, în mare majoritate, aleşi în adunările generale ale magistraţilor.

"Apărarea independenţei justiţiei prin asigurarea resurselor financiare necesare funcţionării sistemului judiciar, reprezintă o constantă a demersurilor iniţiate de către Consiliul Superior al Magistraturii", a reafirmat marţi judecătorul Viorel Virgil Andreieş, preşedintele CSM.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a emis un ordin prin care doar grefierilor care au hotărâri judecătoreşti executorii prin care li se recunoaşte plata sporului de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică să li se acorde acest spor, măsură pe care grefierii o consideră discriminatorie.

Ministrul Justiţiei le-a comunicat, luni, sindicaliştilor din justiţie care au pichetat ministerul că cea de-a doua tranşă a drepturilor salariale restante(care era prevăzută pentru 10 martie) nu poate fi plătită deoarece aceasta ar pune în pericol acordul încheiat de România cu Fondul Monetar. Sindicaliştii au ameninţat cu deschiderea conflictului de muncă.

×
Subiecte în articol: observator