x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Culmea guvernării: finanțăm baruri și buticuri, nu cabinete medicale

Culmea guvernării: finanțăm baruri și buticuri, nu cabinete medicale

de Diana Scarlat    |    15 Mai 2017   •   17:55
Culmea guvernării: finanțăm baruri și buticuri, nu cabinete medicale
Sursa foto: megaflopp/Getty Images/iStockphoto

Programul guvernamental Start-Up Nation România promite că finanțează cu 44.000 de euro 10.000 de firme nou-înființate, care ar trebui să aducă o importantă creștere economică și să rezolve problema gradului de ocupare. Dar nimeni nu s-a gândit și la medici, când a construit conceptul. Se vor putea finanța, din fondurile de la bugetul statului, mai multe tipuri de SRL-uri și microîntreprinderi, mai puțin Cabinetele Medicale Individuale (CMI). Bugetul programului este de 1,7 miliarde de lei pentru anul 2017.

 

Medicii spun că ar trebui să fie încurajați să-și poată practica meseria ca antreprenori, cu profesie liberală, acordându-li-se aceleași drepturi și privilegii ca și celorlalte categorii profesionale, dar forma de organizare juridică dedicată lor este exclusă din ghidurile aplicantului pe aproape toate programele de finanțare. Cabinetele Medicale Individuale (CMI) sunt tot forme de organizare pentru profesiile liberale, ca și alte tipuri de microîntreprinderi, dar nimeni nu s-a gândit să le includă pe lista de eligibilitate pentru a putea să fie finanțate prin programele guvernamentale sau pe fonduri europene, pe axele deschise în această perioadă. “Eu trebuie să fac un împrumut la o bancă, pentru a deschide un CMI. Dacă vreau să deschid un cabinet individual într-un oraș mic, unde este o nevoie imensă de medici specialiști, pe mine mă costă 50.000 de euro doar un ecograf. Fondurile Start-Up Nation România m-ar fi ajutat să finanțez măcar o parte, dar nici măcar așa nu pot beneficia de acest program”, spune un medic.

Nici fondurile europene nu-i ajută pe doctori

Modul în care au fost gândite programele de finanțare dezavantajează exact acele categorii de specialiști de care România are nevoie – precum medicii și asistentele medicale –, dar și multe dintre zonele defavorizate, precum orașele mici, care au probleme mai grave decât multe dintre comune. Deși multe localități sunt orașe doar cu numele, nici măcar Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) nu se poate aplica în aceste localități, tocmai pentru că sunt considerate ca făcând parte din mediul urban. Astfel, prin finanțare PNDR, pe axele nonagricole, medicii și-ar putea deschide cabinete în sate, nu și în orașele mici. „Cabinetele medicale pot fi eligibile pe liniile de finanțare pentru mediul rural. A fost deschisă linia 6.2 PNDR, pentru proiecte nonagricole, care s-a-nchis în doar cinci zile, ca și anul trecut, însă mai e deschisă linia 6.4, tot pentru activități nonagricole. Acest tip de activitate nu se încadrează pentru programele de finanțare a start-up-urilor. Se mai pot face pe liniile de finanțare POR și POCU, dar nu au acces cabinetele mici. Pot doar să funcționeze ca societăți comerciale, nu ca CMI”, explică Maricel Maroti, consultant pentru fonduri europene, Maroti Consulting.

Activități care se pot finanța

Domeniile eligibile pentru obținerea finanțării prin programul Start-Up Nation România 2017 sunt chiar cele în care deja avem sute de mii de firme înregistrate: „buticuri” (cod CAEN 4711, cu peste 75.000 de firme în prezent), saloane de înfrumusețare (cod CAEN 9602, deja peste 20.000 înregistrate), construcții rezidențiale, service auto, consultanță sau taximetrie. Cel mai ciudat cod CAEN declarat eligibil este cel pentru baruri (5630), deși ghidul solicitantului pentru Start-up Nation elimină afacerile prin care se comercializează alcool sau tutun. Salariile şi utilităţile au devenit cheltuieli eligibile pentru programul Start-Up Nation România, iar firmele vor beneficia de TVA nedeductibil pentru aplicanţii neplătitori de TVA.

 

Medicii care vor să rămână în țară și să muncească pe cont propriu se consideră discriminați de programul guvernamental Start-Up Nation România, care pentru ei ar putea să reprezinte un ajutor real, chiar dacă insuficient.

 

Cabinetele Medicale Individuale ar putea plăti mai mult de trei angajați, cu salariu mai mare decât cel mediu pe economie. În plus, românii chiar au nevoie de acest tip de servicii medicale, exact în mediile defavorizate excluse și ele de pe listele de finanțare.

Medicii nu sunt incluși în categoriile eligibile pentru programul Start-Up Nation România. Cabinetele medicale ar trebui să funcționeze ca societăți comerciale și să se încadreze în lista de coduri CAEN stabilită.

 

×