x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dacă omori un poliţist, faci închisoare pe viaţă

Dacă omori un poliţist, faci închisoare pe viaţă

de Monica Cosac    |    04 Aug 2017   •   16:44
Dacă omori un poliţist, faci închisoare pe viaţă
Sursa foto: DIANA OROS

În contextul amendării Codului Penal în vigoare, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, i-a transmis, ieri, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, câteva propuneri prin care doreşte înăsprirea pedepselor pentru omorul calificat. Astfel, uciderea unui poliţist, jandarm, judecător, procuror sau militar ar putea fi pedepsită cu închisoarea pe viaţă.

 

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) apreciază ca fiind necesară completarea infracţiunii de omor calificat.

„În cazul uciderii unui poliţist, pedeapsa maximă aplicabilă în prezent este de 15 - 30 de ani, rezultată ca urmare a majorării cu jumătate a limitelor de pedeapsă pentru infracţiunea de omor. Raportat strict la calitatea de poliţist sau jandarm, persoană învestită cu exerciţiul autorităţii publice, legea nu prevede posibilitatea ca în cazul uciderii sale să fie aplicată pedeapsa detenţiunii pe viaţă. Evidenţiem faptul că în legislaţia penală anterioară exista o asemenea posibilitate (Codul penal din 1968 - art. 176 lit. g)”, au explicat reprezentanţii MAI. În acest context, aceştia propun ca la alineatul (1) al articolului 189 (Omorul calificat) să se introducă o nouă literă, lit. i), cu următorul cuprins: „Împotriva unui judecător, procuror, poliţist, jandarm sau militar, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii”.

De asemenea, printre propunerile pe care ministrul de Interne le-a înaintat ministrului Justiţiei privind modificarea Codului Penal, se numără înăsprirea pedepselor pentru ultraj şi ultraj judiciar. „A devenit un fapt curent ca intervenţia poliţiştilor sau jandarmilor, în situaţiile în care este vizată o comunitate de oameni sau anumite medii sociale, să se soldeze cu ameninţări, loviri sau alte violenţe, vătămări corporale, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte ori chiar cu omorul personalului implicat”, se arată în expunerea de motive. Astfel că MAI propune ca faptele de ultraj comise împotriva unui poliţist, jandarm sau militar ar putea fi pedepsite cu închisoarea şi nu cu amendă, la fel şi în cazul ultrajului judiciar împotriva unui judecător sau procuror.

Totodată, ar putea fi majorată pedeapsa pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. „Tulburarea ordinii şi liniştii publice produce, în conştiinţa opiniei publice, o stare de nelinişte şi de insecuritate a relaţiilor de convieţuire socială”, se arată în documentul transmis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Prin urmare, reprezentanţii MAI vor ca „violenţele comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor” să nu mai fie pedepsite doar cu amendă sau cu închisoare de la trei luni la doi ani.

 

Tulburarea ordinii şi liniştii publice ar putea fi pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani, potrivit propunerii de modificare a Codului Penal, transmisă de MAI către Ministerul Justiţiei.

 

„În 2015, după moartea poliţistului Ionescu, de la Brigada Poliţiei Rutiere, Ministerul Afacerilor Interne a înaintat o propunere ministrului Justiţiei. Propunerea viza majorarea limitei pedepselor pentru faptele de ultraj, atunci când victima acestor fapte este un poliţist sau un jandarm. Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne

Ministrul Carmen Dan a anunţat, încă de săptămâna trecută, că va discuta cu ministrul Justiţiei despre propunerea făcută de MAI în 2015, privind înăsprirea legislaţiei penale pentru faptele de ultraj împotriva poliţiştilor

 

×
Subiecte în articol: închisoarea pe viaţă