La nivelul partidelor politice din România este de mare actualitate stabilirea listelor la europarlamentare. Până în aprilie 2014 partidele politice sunt obligate să depună cele 32 de nominalizări, cifra eurodeputaţilor pe care îi va avea România în perioada 2014-2019.
O candidatură interesantă, pe care PSD o priveşte cu mare anteţie, este cea a fondatorului PSD Bruxelles, Dan Luca. Membru de partid de 14 ani, Luca are câteva reuşite notabile în peisajul politic românesc. În februarie 2008, inspirat şi sprijinit de social-democraţii germani, socialiştii francezi şi laburiştii britanici, a înfiinţat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles. Şi de atunci se implică activ în campaniile electorale ale partidului şi a strâns în jurul său o echipă românească, cu un puternic potenţial. Dan Luca combină exact ceea ce un partid politic românesc are nevoie în mediul intercultural de la Bruxelles şi Strasbourg. De 20 de ani lucrează în domeniul afacerilor europene, ultimii 16 ani chiar din capitala politică a Uniunii Europene. A fost primul român ales în cadrul Biroului Executiv de la Bruxelles al Asociaţiei Studenţilor Europeni (în 1997). A înfiinţat în 2003 Clubul românilor din Bruxellesul european, iar în 2009 primul think tank românesc din Bruxelles: GrupRomânia. A scris 3 cărţi şi câteva sute de articole despre relaţionarea României cu Uniunea Europeană, predă cursuri despre Uniunea Europeană în 10 univesităţi. În 2003 a fost co-fondator al portalului media EurActiv.ro, iar în 2004 şi-a deschis în Bruxelles firma de consultanţă DL International.
Dan Luca derulează deja acţiuni pline de sens în Bruxelles cu actualul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, dar şi cu actualul lider socialist din legislativul european, Hannes Swoboda. E interesant că acesta din urmă i-a prefaţat chiar ultima carte lansată de Dan Luca în decembrie anul trecut, la Parlamentul European.
Luca poate aduce PSD şi României o valoare substanţială. Poate contribui prin candidatura sa la dezvoltarea capacităţii României şi a PSD de a influenţa politica europeană. În prezent, circa 2.500 de români lucrează în mediul european de la Bruxelles, foarte mulţi dintre aceştia derulându-şi activitatea în cadrul Comisiei Europene. Clădirea unei punţi de legătură între funcţionarii europeni de la Bruxelles şi Guvernul României este o prioritate europeană pentru România. În calitate de eurodeputat, Luca poate asigura comunicarea sustenabilă atât de necesară.
Să fie Dan Luca una dintre soluţiile PSD pentru reîmprospătarea reprezentării europene?