x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A gasit o COMOARA CELTICA, dupa ce a cheltuit banii familiei pe un detector de metale

A gasit o COMOARA CELTICA, dupa ce a cheltuit banii familiei pe un detector de metale

01 Feb 2015   •   13:35
A gasit o COMOARA CELTICA, dupa ce a cheltuit banii familiei pe un detector de metale

Un satean din comuna doljeana Desa a descoperit o adevarata comoara arheologica pe malul Dunarii: doua morminte ale unor razboinici celti incinerati, in care se aflau şi armele acestora: o sabie, două suliţe şi un vârf de lance.

Pasionat de istorie, Dan Cioclea a cheltuit toti banii pe care i-a trimis sotia sa care lucreaza in strainatate si pe care trebuia sa-i foloseasca pentru repararea acoperisului pe un detector de metale.

L-a costat 800 de euro si probabil ca a suportat destule reprosuri din partea sotiei pentru achizitia privita ca o fantezie inutila.
Pe 14 ianuarie a inceput expolarea malului Dunari, la doar zece minute de la pornirea detectorului acesta a inceput sa emita avertizari puternice.
A sapat cu mainile si a descoperit ingropate sub pamant o sabie in teaca, un varf de lance si un instrument de barbierit.
"Reactia mea a fost una obisnuita. Stiam ca sunt obiecte mari, pentru ca aparatul era reglat sa le detecteze. Mi-am dat seama ca trebuie sa fie ceva. Nu am continuat sapaturile, pentru ca era seara. Daca as mai fi sapat, mai gaseam sigur si alte obiecte", a explicat descoperitorul comorii.

A anuntat autoritatile, care au declarat locul sit arheologic, acesta fiind protejat de alte explorari cu detectorul de metale pe o raza de 50 de metri.
Obiectele descoperite au fost duse la Muzeul Olteniei, unde au fost studiate de arheologi care au ajuns la concluzia ca au apartinul unor razboinici celti din tribul Scortistilor, care au poposit in peninsula Balcanica in anii 300 i.Hr. unde au ramas pana la cucerirea romana.

Potrivit legii, dupa evaluarea armelor, Dan Cioclea va primi 30% din valoarea acestora si inca cel mult 15% in functie de starea in care acestea s-au pastrat. Pentru a afla valoarea comorii, arheologii vor apela la specialişti din strainatate.
Barbatul spune ca va continua explorarile pentru ca stie istoria locala de la batranii satului si vrea sa gaseasca si alte vestigii ale civilizatiilor trecute.


Cititi si:
DESCOPERIRE FABULOASĂ! A fost DESCIFRAT unul dintre cele mai mari MISTERE ale antichităţii (VIDEO)

DECLARAŢIE ŞOCANTĂ. Dumnezeu este RĂU, MONSTRUOS, MALEFIC, un MANIAC ABSOLUT! Cine a spus asta (VIDEO)

■¦  OBIECT MISTERIOS, filmat intrând în craterul vulcanului Popocatepetl. Vezi ÎNREGISTRARI INCREDIBILE din Mexic

■  Nu reusesti sa-ti adormi bebelusul si simti ca te lasa nervii? Piveste TRUCUL FABULOS care nu da gres NICIODATA (VIDEO)

■  NASA AVERTIZEAZA: "Asa va arata Terra în 2099!" (VIDEO)

 SCANDAL în Arabia Saudita! Ce imagini a difuzat televiziunea de stat saudita cu Michelle Obama (VIDEO)

■ Syriza zice adio vacantelor all-inclusive in Grecia?




×