x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Distracţia care te poate băga la pușcărie

Distracţia care te poate băga la pușcărie

de Paul Barbu    |    02 Dec 2015   •   22:39
Distracţia care te poate băga la pușcărie

Mii de români, posesori de drone, riscă închisoarea sau amenzi usturătoare dacă nu își înregistrează, în perioada imediat următoare, aeronavele la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR). În prezent, sub 3% dintre dronele care zboară în spațiul aerian român o fac legal, deși de la începutul verii posesorii lor sunt obligați să le înregistreze. În prezent, autoritățile nu știu numărul exact al posesorilor de drone din România.

Românii utilizează drone neidentificate și, mai grav, o fac fără a rezerva un spațiu de zbor de la autoritățile aviatice, ceea ce ar putea duce la adevărate catastrofe aeriene. „Folosirea unei drone neidentificate se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la un an sau cu o amendă penală”, a declarat Remus Dogaru, inspector aeronautic al AACR. În plus, Ordinul 8/2014 al Ministerului Transporturilor prevede că toate dronele (cele cu aripă rotativă) care au cameră video și cântăresc până în 150 de kg trebuie identificate. O altă problemă este reprezentată de filmările și fotografierile din orașe. Mulți fac astfel de filmări și fotografii, deși acest lucru este interzis. Tot ilegal este și zborul dronelor deasupra mulțimilor. De asemenea, toți cei care intenționează sau vând drone cu cameră, inclusiv pe cele destinate copiilor, trebuie să dețină o autorizare din partea AACR pentru distribuirea de produse aeronautice. După cunoștințele autorităților, nici măcar marii retaileri nu au astfel de autorizații, deși ordinul care obligă fiecare agent comercial să aibă patalamaua AACR a intrat în vigoare acum jumătate de an.

Zborul fără segregarea spațiului aerian și deasupra mulțimii este considerat contravenție și se sancționează cu amendă între 30.000 și 50.000 de lei.

MApN are rol decisiv în această problemă

Deși vin cu foarte multe avantaje, dronele reprezintă un pericol pentru siguranța națională, de aceea pentru a filma sau fotografia în anumite zone, utilizatorii au nevoie de un aviz de la MApN. Dacă nu sunteți documentați și vreți o dronă, ar trebui să știți că primele indicații despre legalitatea lor ar trebui să le primiți de la vânzătorii dronelor.

Cristian Niculescu, inginer proiectant și cel care a creat proiectul Euroboți, spune că nu avem o legislație care să prevadă și ce se întâmplă în cazul incidentelor produse de drone. De altfel, este o problemă la nivel mondial la care se lucrează pentru găsirea unor soluții, dar nici statele dezvoltate nu au găsit încă o legislație adecvată, potrivit lui Cristian Niculescu.

Sprijin pentru combaterea ilegalităților din păduri
Și dacă autoritățile arată pericolele dronelor, inginerul vede partea bună a utilizării acestora. Astfel s-ar putea depista mai ușor ilegalități din diverse domenii, cum ar fi construcția de autostrăzi, exploatarea fondului silvic, trecerea la frontieră a transporturilor neînregistrate. Răspâdirea fotografiilor unor obiective militare și a clădirilor administrative este o altă chestiune greu de ținut sub control, spune el. Pe de altă parte, pentru filmări aeriene, utilizatorii de drone trebuie să obțină un acord pentru filmare/fotografiere aeriană de la MApN sau pentru cea de topografiere. Ca un exemplu, dacă sunteți un fermier care vrea să își verifice recolta cu drona, va trebui să aveți avizul Ministerului Apărării.

Prețuri și principalele destinații
„Dronele sunt folosite, în primul rând, pentru distracție. Domeniile adiacente sunt dintre cele mai variate: organizarea de evenimente, telecomunicații, case de producție, televiziuni, agenții de publicitate, firme de inspecții în construcții, agricultură, domenii care țin de industrie, pază și protecție, misiuni de salvare și supraveghere, centre și depozite logistice”, a declarat Luiza Andone, brand manager drone, Falcon Electronics. Aeronavele au prețuri între 1.400 și 17.000 de lei pentru dronele mari, iar în cazul minidronelor, prețurile încep de la 500 de lei.


Excepție: dronele care au o greutate mai mică de un kilogram și nici nu sunt echipate cu o cameră foto-video nu necesită luarea în evidență de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română.


Pur estimativ, credem că în România sunt 5.000 de drone profesioniste. Astfel, numărul lor ar fi mult mai mare. Din acele 5.000, doar 110-115 sunt identificate. Nu se poate estima nici valoarea acestei piețe pentru că oricine poate intra cu ele în țară, chiar și în portbagaj, pentru a le vinde.
Remus Dogaru, inspector aeronautic AACR

 

×