x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu anticolos

Doliu anticolos

de Diana Scarlat    |    13 Iul 2009   •   00:00
Doliu anticolos
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Impresionantă manifestaţie în faţa Catedralei Sfântul Iosif din Capitală: aproape 3.000 de bucureşteni revoltaţi s-au adunat de dimineaţă în faţa monumentului, apoi au pornit spre Guvern într-un marş de protest. Totul pentru a opri un posibil dezastru, colosul de beton şi sticlă punând în pericol catedrala.



Monumentele istorice din Capitală sunt în pericol din cauza dezvoltatorilor imobiliari care preferă să ridice în centrul Bucureştiului clădiri foarte înalte. Cathedral Plaza ar putea afecta Catedrala Sf. Iosif, aşa cum şi clădirea de birouri care a ars cu două săptămâni în urmă a pus în pericol biserica Armenească, mai întâi deteriorând-o, apoi aducând-o la un pas de incendiu.

Încercând să stopeze construirea colosului de beton şi sticlă de 19 etaje, înalt de 75 de metri, cu patru niveluri la subsol şi garaje pentru 200 de maşini, aproape 3.000 de oameni au îndurat ploaia şi au renunţat la ziua liberă încercând să sensibilizeze autorităţile pentru a opri construcţia.

ÎN FAŢA LUI DUMNEZEU
Nu doar oamenii cu spirit civic şi dragoste de frumos au protestat împotriva construirii colosului, ci şi Biserica Romano-Catolică din România, cu toţi clericii şi credincioşii săi. "Cerem dreptate în cazul Catedralei Sfântul Iosif, Bisericii Armeneşti şi al tuturor monumentelor istorice agresate în Capitală şi în întreaga ţară, puse în grav pericol", a explicat arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu.

Ieri a fost declarată zi de doliu catolic, în semn de protest faţă de molestarea monumentelor istorice şi de cult prin amplasarea zgârienorilor în imediata lor apropiere. Bisericile catolice au fost închise, iar singura slujbă s-a ţinut la Catedrala Sf. Iosif, unde au participat şi protestatarii, înainte de a porni marşul spre clădirea Guvernului. Toate celelalte biserici romano-catolice din Arhidieceza de Bucureşti, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, au tăcut.

ACORDUL VERBAL
Construcţia a început cu toate autorizaţiile de care avea nevoie, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul colosului de lângă biserica Armenească. Dezvoltatorul imobiliar care încearcă să ridice Cathedral Plaza chiar lângă monumentul istoric a abuzat de un acord verbal cu reprezentanţii bisericii, însă şi acesta a fost obţinut în 2001 pentru o clădire de numai 17 metri, nu de 97. Au urmat ani de proteste şi procese, dar ridicarea colosului nu s-a oprit.

"După numeroase procese câştigate de Arhiepiscopia Romano-Catolică în faţa colosului de 19 etaje, aflat în vecinătatea Catedralei «Sfântul Iosif», după ce autorizaţia de construire a acestuia fusese declarată nelegală de judecătorii din Târgovişte, la data de 25 iunie, instanţa de la Ploieşti a permis continuarea lucrărilor, sfidând dreptatea şi punând în pericol una dintre valorile istorice ale României", se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.

Plecând din faţa catedralei, protestatarii au mărşălit până la Piaţa Victoriei, unde au depus la Guvern o petiţie în sprijinul Catedralei Sfântul Iosif şi al tuturor monumentelor istorice şi de cult aflate în pericol. Protestele vor continua, sub diverse forme, până când construcţia va fi oprită.

×
Subiecte în articol: observator