x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Există viaţă după cutremur?

Există viaţă după cutremur?

de Adriana Oprea-Popescu    |    16 Iun 2010   •   00:00
Există viaţă după cutremur?
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Bucureşti, Sectorul 5, Str. Dr. Nicolae Tomescu, nr. 18. La această adresă funcţionează, din 2002, grădiniţa "Happy Univers SRL". Imobilul, datând din 1936, era compus la acea dată dintr-un demisol care, conform declaraţiilor proprietarilor, servea drept depozit, parter, un etaj şi o mansardă nelocuită.



Când spaţiul a fost închiriat grădiniţei au început lucrările de amenajare. Fără nici o autorizaţie de construcţie. Demisolul a fost transformat în bucătărie şi sală de mese pentru copii, mansarda a fost compartimentată, pentru a fi locuită de proprietari, în dreapta clădirii s-a construit o anexă (amenajată în birou) de 2 x 3 m, pentru care a fost spart un zid portant (n.r. - zid de rezistenţă).

Au fost aduse modificări şi instalaţiei de gaze, prin demolarea sobelor de teracotă din clădire, pentru instalarea unor centrale termice (în martie 2006, Distrigaz Sud SA Bucureşti avea să constate că instalaţia de utilizarea a gazelor a fost modificată ilegal. Abia după somaţia emisă de Distrigaz, sunt solicitate şi eliberate avizele necesare). Conform legii 50/1991, "executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai pe baza unei autorizaţii de construire".

Abia în decembrie 2005, inspectorii Primăriei Sectorului 5 au efectuat verificări şi au constatat efectuarea ilegală a lucrărilor de construcţie. Proprietarilor, care au primit o amendă de 4.000 RON, li s-a cerut să intre în legalitate, prin obţinerea autorizaţiei de construcţie sau prin desfiinţarea lucrărilor ilegal executate, până la 1 iunie 2006. Nu s-a întâmplat nimic, pentru că, motivează astăzi Dumitrescu Iren, unul dintre proprietari, "eram ocupaţi cu probleme personale, mai importante". Pe 31 ianuarie 2007, Primăria Sectorului 5 deschide acţiune în instanţă. Proprietarii nu se prezintă la proces şi nu prezintă probe în apărarea lor. Judecătoria Sectorului 5 se pronunţă la 12 martie 2007 şi hotărăşte desfiinţarea lucrărilor. Cum apelul nu a fost făcut în 15 zile de la pronunţarea sentinţei, ea devine definitivă şi irevocabilă la 16 mai 2008.

Decizia instanţei trebuia pusă în aplicare de Primăria Sectorului 5. Un an mai târziu, autoritatea locală anunţa că "sentinţa a fost înaintată Direcţiei Control Primar, în vederea punerii în executare. Proprietarii imobilului au fost notificaţi de această direcţie să aducă la îndeplinire hotărârea pronunţată de instanţă, până la data de 03.04.2009". Pentru a tergiversa punerea în aplicare a sentinţei, proprietarii formulaseră o cerere de revizuire, cerere respinsă însă de Tribunalul Bucureşti, prin sentinţa pronunţată la 19 mai 2009. Recursul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti care, la data de 3 decembrie 2009, îl respinge, ca nefondat. Decizie irevocabilă.

Au trecut doi ani de când o instanţă competentă a pronunţat o decizie cu caracter executoriu, fără ca ea să fie dusă la îndeplinire. Clădirea ce adăposteşte grădiniţa e neschimbată... În tot acest timp, proprietarii au reuşit să obţină - pe 3 iulie 2009 - o autorizaţie de construcţie pentru amenajarea mansardei. Emisă de aceeaşi Primărie a Sectorului 5 care ar fi trebuit să desfiinţeze mansarda cu pricina. Legea 50/1991 nu prevede însă situaţiile excepţionale, în care autorizaţia poate fi obţinută după şapte ani de la finalizarea construcţiei! Redactată printr-un exerciţiu de genul "hai să ne imaginăm că suntem în 2002", autorizaţia nu e valabilă însă şi pentru construirea anexei.

Clădirea care adăposteşte o grădiniţă are un zid de rezistenţă modificat, fără ca cineva să se întrebe ce s-ar putea întâmpla cu ea în cazul unui cutremur, de pildă. Mai mult, angajaţi din Primăria Sectorului 5 susţin astăzi că imobilul respectiv "a intrat în legalitate. Dosarul e în regulă acum, nu avem de ce să punem în executare decizia Judecătoriei". La rându-i, Inspectoratul de Stat în Construcţii îşi declină de fiecare dată competenţa către Primăria Sectorului 5.

La grădiniţa din imobilul de pe Str. Dr. Nicolae Tomescu, nr. 18, vin zilnic în jur de 30 de copii. Şi, firesc, nici unuia dintre părinţii care plătesc în jur de 100 RON pe lună nu-i trece prin cap să întrebe dimineaţa, după ce-l lasă pe cel mic pe mâini bune, "Auziţi, dar zidurile de rezistenţă sunt în regulă, nu-i aşa?".

×
Subiecte în articol: observator