x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Extremistul maghiar care plănuia un atentat cu bombă la Târgu Secuiesc a fost reţinut pentru 24 de ore

Extremistul maghiar care plănuia un atentat cu bombă la Târgu Secuiesc a fost reţinut pentru 24 de ore

01 Dec 2015   •   21:30
Extremistul maghiar care plănuia un atentat cu bombă la Târgu Secuiesc a fost reţinut pentru 24 de ore

UPDATE Beke Istvan, cetăţeanul român de etnie maghiară reţinut de procurorii DIICOT în legătură cu intenţia de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestaţia de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc, a fost dus marţi la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Beke Istvan a fost reţinut marţi de procurorii DIICOT, în jurul orei 04,00, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea şi combaterea terorismului.

El a fost adus apoi la sediul DIICOT din Bucureşti, unde a fost audiat mai multe ore de către procurori.

Potrivit anchetatorilor, există date că Beke Istvan, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, a dezideratului de îngreunare şi împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului "Ţinut Secuiesc", şi-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să-l detoneze în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

"Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii DIICOT cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii", susţine DIICOT într-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse judiciare, la percheziţiile efectuate de procurori au fost găsite la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna materiale pirotehnice şi electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre şi care sunt interzise pentru deţinere.

Astfel, au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III şi categoria II, dispozitive electronice de iniţiere temporizare a impulsurilor electronice, precum şi dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte şi amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deţinere, au mai menţionat sursele respective. A


Beke Istvan Attila, extremistul maghiar care intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc, a fost reţinut pentru 24 de ore, a anunţat DIICOT.

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului  B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive, se arată într-un comunicat al DIICOT, citat de antena3.ro.

×
Subiecte în articol: beke istvan attila bombă targul secuiesc