x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ferma Moara Domnească, recuperată de stat

Ferma Moara Domnească, recuperată de stat

de Iulia Barbu    |    29 Ian 2010   •   00:00

În urmă cu trei ani, Jurnalul Naţional relata modul în care ferma Moara Domnească din Comuna Afumaţi ajungea pe mâna unui om de afaceri turc, Omer Ragip, care avea planuri rezidenţiale mari cu ea. După trei ani de procese, Pomicola Băneasa a reuşit să recupereze ferma.



Aflată în patrimoniul Pomicola Băneasa, ferma cu cele 200 de hectare cu livezi nu reprezentau în 2007 decât o ţintă imobiliară pentru Florom, firma patronată de turcul Ragip.

De altfel, această firmă încercase în repetate rânduri să obţină şi terenul deţinut de Pomicola în nordul Bucureştiului. Totul în numele unei creanţe cumpărate cu ani în urmă. Zeci de hectare de terenuri au dispărut de altfel sub afaceri imobiliare. Numai în Bucureşti, în febra imobiliară a anilor trecuţi, Pomicola Băneasa a fost prădată de zeci de proprietari apăruţi peste noapte. Presiunile şi legea permisivă au făcut ca şi Moara
Domnească să fie oferită pe tavă afaceriştilor cu viziune.

În ciuda materialelor publicate la acea vreme, nici o instituţie a statului nu a încercat să salveze ferma de pericolul unor proiecte rezidenţiale. Criza financiară a fost cea care a pus punct avântului imobiliar fără precedent. Astfel, după trei ani de procese, dar şi cu dezinteresul Florom pentru un teren care nu mai valora nimic, Pomicola Băneasa a reuşit în urmă cu două zile să recupereze Moara Domnească.

Din păcate, livezile sunt distruse, baza materială aproape inexistentă. Juristul Florom a confirmat pentru Jurnalul Naţional că, într-adevăr, pe cele 200 de hectare a fost proiectat un ansambu rezidenţial în urma unui parteneriat public-privat cu Primăria Afumaţi. "Am predat ieri Moara Domnească.

A venit şi criza asta şi nu ne mai interesează terenul. Să îşi ia statul praful de pe tobă. Noi trebuie însă să ne recuperăm creanţa aceea de 500.000 de euro. Am vrut să facem acolo 2.000 de locuinţe, spital, sediu pentru Primărie. Acum să facă ce vor cu pământul", a precizat Viorel Ghica, juristul Florom.

Pe de altă parte, Adela Bărbulescu, directoarea Pomicola Băneasa, a explicat că ferma a ajuns un dezastru din cauza indolenţei statului şi a investitorului străin care nu a făcut nimic timp de trei ani. "Livezile sunt în acest moment într-o stare deplorabilă. Nu mai există bază materială. În 2007, când au intrat în forţă, nu au făcut decât să distrugă. Au vândut tractoarele din fermă. Acum trebuie să punem pe picioare tot ce au distrus ei în trei ani. Acum trebuie să facem noi investiţii şi să recuperăm ce a mai rămas din munca noastră. Munca a zeci de oameni a fost distrusă pentru ambiţiile imobiliare ale acestei firme, Florom!", a explicat directoarea Pomicola Băneasa.

×
Subiecte în articol: observator