x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FERMA PREŞEDINTELUI. Comisia parlamentară are undă verde şi de la liberali

FERMA PREŞEDINTELUI. Comisia parlamentară are undă verde şi de la liberali

de Dan Constantin    |    Vali Blanaru    |    25 Noi 2013   •   21:42
FERMA PREŞEDINTELUI. Comisia parlamentară are undă verde şi de la liberali

Comisia parlamentară de verificare a “împroprietăririi lui Băsescu” la Nana are undă verde şi din partea PNL. Liberalii au adoptat o decizie politică în acest sens în conducerea partidului. Iniţiativa unei comisii de anchetă parlamentară a fost a PSD, premierul Victor Ponta anunţând formarea ei înainte de o decizie similară a liberalilor, partener în USL. Antonescu s-a arătat “şifonat” de anunţul lui Ponta, apreciind că nu acceptă decizii luate fără o consultare prealabilă a PNL. Controversa, care a fost exploatată de adversarii USL şi de presa băsistă, se stinge prin hotărârea liberalilor de a susţine înfiinţarea comisiei parlamentare. Ferma preşedintelui ­ care a antrenat instituţia prezidenţială şi familia Băsescu într-un scandal politico-financiar – va putea fi “radiografiată” cu mijloace superioare de investigaţie oferite de puterea legislativă. Până acum informaţiile legate de cumpărarea a 291 hectare de teren agricol în perimetrul comunei Nana, din judeţul Călăraşi au putut fi verificate cu mijloacele investigaţiei jurnalistice.

Jurnalul Naţional a adus în atenţie acest caz care are multe semne de întrebare pe tot traseul achiziţiei. Implicarea consilierului de stat de la Cotroceni, Adrian Rădulescu, pe post de misit în cumpărarea terenului, poate fi considerată un trafic de influenţă. Suspiciuni ridică şi ancheta procurorului Papici Lucian, şef secţie DNA, care verifică legalitatea restituirilor de terenuri din judeţul Călăraşi, coincidenţă, tocmai în perioada de sondare a pieţei suprafeţelor agricole în zonă de către Traian Băsescu şi familia.

Condiţiile acordării creditului, considerate preferenţiale pentru Ioana Băsescu, vor fi analizate de subcomisia deja formată la Senat. Concluziile ei nu vor putea lipsi nici din ceea ce vor investiga parlamentarii în comisia numită generic “Călăraşi” pentru a nu aduce spaima investitorilor din Nana. Liberalii au avansat şi trei nume de parlamentari care vor fi propuşi să intre în componenţa Comisiei Călăraşi: deputaţii Cupşa şi Dobrinescu şi senatorul Dobra. În PSD există câteva propuneri – probabil Şerban Nicolae va fi liderul comisiei iar expertiza senatorului Sârbu va fi benefică pentru a lămuri problemele cu specific agricol.

Nu s-a anunţat un calendar de lucru, dar lunile decembrie şi ianuarie au zile puţine de lucru pentru “aleşi”, aşa încât Băsescu & comp au timp să-şi pregătească apărarea. Oricum, tema nu este îngropată aşa cum spera Băsescu Traian atunci când a propus “transparenţa controlată” ca abordare a scandalului.

Declaraţiile lui publice şi publicarea contractelor nu au făcut decât să atragă în acest scandal şi mai multe persoane din sistemul bancar, notari, evaluatori. Legăturile din “Clubul Monaco” prin “balamaua” Bebe Ionescu deschid suspiciuni spre compania Luxten şi vânzătorul terenului de la Nana, o misterioasă familie – Bertola – cu afaceri şi mai puţin vizibile în Italia şi la Timişoara.

Până la întrunirea comisiilor şi primele audieri, Jurnalul Naţional va face propriile investigaţii în acest caz, devenit pentru Băsescu Traian şi familia lui greu de închis. Chiar dacă fermierul de la Nana ne asigură că totul în această afacere este legal, suspiciunile apasă din toate părţile şi argumentele oferite publicului “scârţâie”. Miercuri, preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, are programată prima ieşire în public după izbucnirea scandalului. Radu Gheţea participă, la Sinaia, la un forum bancar.

UPDATE: Participarea lui Radu Gheţea la forumul bancar de la Sinaia a fost reprogramată pentru vineri la ora 12.30. Organizatorii evenimentului nu au oferit detalii suplimentare despre aceasă modificare de program şi nici despre tema care va fi abordată de preşedintele CEC Bank. 

×
Subiecte în articol: ferma presedintelui