x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Festival internaţional de toacă

Festival internaţional de toacă

de Libiu Mateescu    |    09 Iul 2009   •   00:00

Victoria, "Oraşul fără biserici", cum era denumit înainte de 1989, a găzduit unicul festival internaţional de toacă pentru copii, un obicei străvechi al bisericii ortodoxe.



Singura biserică din oraşul muncitoresc de la poalele Făgăraşilor a fost ctitorită de Miron Cozma, împreună cu minerii din Valea Jiului în anii '90, perioada de glorie a "Luceafărului Huilei".

În legătură cu acest eveniment, la care a participat şi consulul Ucrainei, Yurii Verbytskyi, organizat tot de fostul lider al minerilor, Miron Cozma ne-a declarat în exclusivitate: "această catedrală a fost ridicată de minerii din Valea Jiului, pe care-i reprezentam într-o vreme când autorităţile nu se sinchiseau de faptul că exista un oraş în România, fără biserici.

Părintele paroh, Octavian Smădu, un adevărat sfânt al bisericii ortodoxe, m-a rugat să organizăm acest festival de toacă. Am fost de acord, mai ales că este duhovnicul meu, şi mi-a fost alături chiar în momentele grele din puşcărie. Aceşti copii care bat toaca îmi umplu inima de bucurie".

Printre concurenţii din România, Ucraina, Serbia, India, Anglia şi Franţa a existat un copil de 9 ani, Ionuţ Grecu, care a produs senzaţie: a bătut toaca, orb fiind din naştere. Unchiul său, părinte paroh, ne-a declarat că "deşi nu vede, Ionuţ aude cu o sensibilitate pe care noi nu o avem".

×
Subiecte în articol: observator